Fa només un mes va néixer la Guineu de Cyclocat, una entitat privada sense ànim de lucre que classifica i documenta camins segurs per moure’s en bicicleta pel territori. Un projecte que garanteix una mobilitat neta i segura.

Camins segurs i amb mínim desnivell

Una de les premises importants de la Guineu és traçar els camins amb el criteri de màxima seguretat i mínim desnivell.

És així com, gràcies a una campanya de micromecenatge i a una cinquantena de xerpes, han documentat tot un seguit de camins segurs per moure’s en bicicleta per tot Catalunya promocionant, així, tant un turisme com una mobilitat sostenibles.

A més a més, molts camins dels que proposen allunyen la bicicleta del cotxe, amb la qual cosa s’eviten en la mesura del possible trams compartits, evitant-ne també l’exposició a la contaminació del vehicle a motor.

Un mapa interactiu i amb descàrrega de dades GPS

Així, la Guineu de Cyclocat ofereix un mapa interactiu on es poden crear connexions entre dos punts (nòduls). L’aplicatiu ofereix una ruta que segueix el criteri de màxima seguretat i mínima dificultat, agrupant els trams en colors.

Imatge de l’aplicatiu “La Guineu” de Cyclocat. Font: www.cyclocat.cat

D’aquesta manera, Cyclocat ha valorat en quatre colors que van del verd al negre passant pel blau i el vermell segons la dificultat tècnica, pendent i la interacció amb els vehicles a motor.

El resultat és una eina que permet la mobilitat entre ciutats per camins segurs. Anar de Barcelona al Vallès amb bicicleta és ara molt més fàcil, segur i saludable.

També apte per fer turisme

No tot s’acaba en la mobilitat del dia a dia. La Guineu ofereix també rutes singulars que tenen al seu parer un valor paisatgístic especial.

Trobem aquests trams en color groc. En el cas de Barcelona, marcada amb aquesta tonalitat, trobem la carretera de les aigües, que ofereix una vista aèria magnífica de la ciutat. Però també trobem trams singulars seguint la carena de la serra de la Marina i el Corredor.

Imatge de l’aplicatiu “La Guineu” de Cyclocat. Font: www.cyclocat.cat

Segons apunten els mateixos creadors de l’aplicatiu, la Guineu ha de servir també a les institucions públiques per detectar punts negres on, amb petites accions, es poden unir corredors segurs per als ciclistes.