El pas del front de dissabte ha obert les portes al vent de ponent a Barcelona. Foto: @Rog_sole

Aquest cap de setmana hem notat els efectes de la borrasca Justine a Catalunya. De moment, s’ha fet notar en forma vent moderat a Barcelona, fort en punts del prelitoral i el sud del país.

També s’ha fet notar en forma d’un descens lleuger del termòmetre, tot i que amb temperatures clarament superiors a les normals per l’època.

Entre dimecres i divendres van predominar les altes pressions i l’ambient primaveral a tot el país. Divendres la combinació d’aire càlid en altura i vent de ponent eixut i reescalfat en superfície va implicar temperatures de plena primavera al litoral. No vam batre cap rècord, però sí que les màximes de divendres es van posicionar d’entre les més elevades registrades en un mes de gener.

Justine ha generat fortes ventades

Dissabte a primera hora ens ha creuat un front fred associat a la borrasca Justine. El front ha deixat quatre gotes mal comptades a Barcelona, però ha obert les portes al vent de ponent, que ha superat els 60 km/h en alguns barris de la ciutat abans del migdia.

Ratxes de vent fins dissabte al migdia

El vent s’ha mantingut també aquesta matinada de diumenge. Les ratxes més fortes han assolit els 74 km/h al port, 71 a Sants o 70 a les Corts. Durant el migdia tarda afluixarà sense desaparèixer del tot, però tornarà a enfortir-se la pròxima matinada, amb cops màxims que podran superar els 80 km/h.

Ratxes de vent fins diumenge el migdia

Estem pendents d’una nova tanda de ventades fortes que es produirà aquesta pròxima matinada i fins a les primeres hores de dilluns. Els cops màxims podran superar els 80 km/h aquí, a Barcelona.

Model AROME. Mapa de cops màxims de vent (km/h) per aquesta matinada

La ventada anirà de baixa a partir de dilluns a la tarda i donarà pas a uns dies més estables i de regust primaveral al llarg de la setmana vinent.

A la vall de l’Ebre, el Camp de Tarragona i a la Catalunya central són els indrets on el vent està bufant amb més intensitat. Els cops màxims han assolit els 132 km/h a la Riba, 109 km/h a l’Hospitalet de l’Infant o els 82 km/h al Vendrell, al Baix Penedès.

El pas de la pertorbació Justine també ha deixat una situació de nord, amb nevades al Pirineu que han baixat puntualment fins als 900 metres d’altura. Aquestes precipitacions, que poden continuar al llarg de tot el dia al vessant nord, han acumulat 39 mm al Lac Redon o 25 mm a Certascan.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat els avisos de perill per ventades fortes. Aquí a Barcelona, avís groc activat (perill moderat) fins a les 18 h d’aquest dilluns.

Al Cantàbric s’està produint un fort temporal marítim, amb onades que superen puntualment els nou metres d’alçària. El vent també serà protagonista en altres punts de la península. En aquest sentit, l’Aemet ha emès diversos avisos de perill per vent i mala mar.

Karim serà el següent temporal

Un cop hagi acabat de creuar-nos la borrasca Justine, aquest proper cap de setmana serà el moment de veure quan es formarà Karim, el següent nom de la llista.

El mes de gener acumula, fins al moment, cinc borrasques anomenades: Filomena, Gaetan, Hortense, Ignacio i Justine, algunes de les quals ens han afectat de manera directa a casa nostra.

Els mapes a mitjà termini anuncien una treva fins al cap de setmana vinent pel que fa al pas de borrasques actives. El temps es podria tornar a complicar a partir d’aleshores a causa de la presència de noves borrasques i de l’entrada d’aire més fred, que tornarien a normalitzar les temperatures.