jupiter i venus
Júpiter i Venus poden observar-se pròxims entre ells al capvespre

Fa dies que les xarxes socials van plenes d’imatges de Júpiter i Venus, dos planetes que es veuen especialment brillants i força propers entre si al crepuscle. La distància relativa que els separa s’ha anat escurçant gradualment fins que es trobaran en conjunció dimecres, 1 de març. Convé tenir present que es tracta d’un efecte òptic causat per la perspectiva amb què es veuen des de la Terra. En realitat, ambdós planetes es troben molt allunyats l’un de l’altre, més de 900 milions de quilòmetres.

La lluna, pròxima a Júpiter i Venus

La lluna, molt fina i en fase creixent (al 7 % de la seva totalitat), es va emplaçar dimecres, 22 de febrer, al capvespre enmig de Venus i Júpiter.

La lluna, fina i en fase creixent, dimecres, 22 de febrer, a les 19.10 h. Font: Stellarium

Júpiter i Venus, en conjunció l’1 de març

La distància aparent entre Júpiter i Venus s’anirà escurçant cada dia una mica més en endavant fins que, el dia 1 de març, es veuran gairebé com si es toquessin. En realitat, la conjunció farà que es puguin veure a ull nu talment com si fossin un sol planeta, entre el 28 de febrer i el 2 de març.

Júpiter i Venus es veuran molt pròxims entre si l’1 de març. Font: Stellarium

Júpiter i Venus es podran continuar observant durant bona part del mes de març al capvespre, però els veurem invertits respecte a finals de febrer, es a dir, Venus s’observarà per damunt de Júpiter.

Venus i Júpiter, dos planetes especialment brillants

Ni Venus ni Júpiter són estrelles, per tant, no poden emetre llum pròpia. Una de les causes que explica el per què de la gran lluentor de Júpiter i Venus és el seu albedo, és a dir, la capacitat que té per reflectir la llum. Venus s’observa més brillant que Júpiter, un element que permet distingir-los, i que ja ens indica que el seu albedo és superior. Venus reflecteix aproximadament els 70 % de la llum que rep, mentre que Júpiter en reflecteix el 40 %.

L’albedo de la Terra és del 0,3 (30 %) i la lluna només del 0,1 (10 %).

Previsió meteorològica per observar aquests esdeveniments

Dimecres, 1 de març, es preveu que sigui un dia força estable, protagonitzat només per la presència d’alguns núvols alts i mitgencs. A l’hora en el qual es faran visibles Venus i Júpiter, al capvespre, es preveu que només hi hagi alguns intervals de núvols a les comarques gironines i al nord de la regió metropolitana de Barcelona.

Així doncs, com que ambdós planetes surten cap a l’oest, és força probable que es pugin observar des des Barcelona, ja que les nuvolades més aparents se situaran cap a llevant. Malgrat això, no es descarta que el cel es pugui veure enterbolit en alguns moments.