augment temperatura municipis
El municipi de Barcelona ha experimentat un ascens de 2,1 ºC. Imatge : Alfons Puertas

Fa calor. Juliol està fent de juliol però de moment l’estiu del 2020 té un comportament simplement normal, sense grans pics de calor ni onades de calor i sense que els mapes intueixin la possibilitat que això pugui passar els propers dies.

Primers 10 dies de juliol, clavats a la mitjana

Els primers 10 dies del mes han clavat, literalment, els valors mitjans per al període de referència 1981-2010, que indiquen una temperatura mitjana de 23,85 ºC en el cas de l’Observatori Fabra.

De fet, dels 10 primers dies de mes trobem fins a tres en què la temperatura mitjana d’aquell dia no arribava a la del juliol, i trobem un dia (divendres passat) en què la temperatura mitjana registrada (19,8 ºC) s’ajustava més a les mitjanes de finals del mes de maig que a principis del mes de juliol.

A hores d’ara, la temperatura mitjana d’aquesta primera desena de dies del mes de juliol circula, amb dades de l’estació automàtica del Meteocat, amb una anomalia gairebé nul·la. 23,86 ºC registrats per 23,85 ºC de mitjana climàtica. Això sí, mentre que les màximes són lleugerament més baixes del que tocaria (-0,68 ºC), les mínimes són una mica més elevades del que marca la mitjana (+ 0,7 ºC).

Tot plegat per unes dades que mostren fins al moment un equilibri gairebé perfecte, tant pel que fa a la temperatura com pel que fa a la pluja que, en el tradicionalment mes més sec de l’any, ens ha deixat ja vuit litres en un mes en què la mitjana amb prou feines supera per poc la vintena.

El cas és que en un context inequívoc d’escalfament global i canvi climàtic en què trobar mesos normals o freds és gairebé una odissea, i en què els estius s’escalfen proporcionalment més que l’hivern, trobar un juny fresc com el d’enguany i un inici de juliol normal no deixa de ser noticiable.

Sense grans calorades com a mínim fins entrada la canícula

I en aquest context, qui dia passa, any empeny. I els mapes indiquen que les grans glopades de calor i onades de calor quedaran aparcades com a mínim una setmana més.

La canícula, el mes de l’any tradicionalment més calorós que va del 15 de juliol al 15 d’agost, començarà amb la calor que toca. Res extraordinari i fins i tot amb una certa inestabilitat que ens podria regar de nou abans del 15 de juliol.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

El model de predicció per conjunts indica una reculada de la temperatura per als propers dies, amb valors propers o fins i tot un pèl inferiors als habituals fins al 16 de juliol.

A més a més, s’obre la possibilitat d’alguns períodes amb més inestabilitat, especialment entre diumenge i dimecres, quan algun xàfec podria arribar fins i tot a Barcelona, tot i que seran més importants, extensos i abundants a l’interior, Pirineus i el nord-est.

Per més endavant, i amb un grau d’incertesa encara elevat, la temperatura podria tirar cap amunt, però ara com ara sense cap gran calorada a la vista.

L’estiu tot just ha començat i evidentment encara no ha dit la seva última paraula. Però el cert és que el primer mes d’estiu (va començar el 20 de juny) haurà estat simplement normal.

Les grans calorades podran arribar més endavant, però com hem dit abans, qui dia passa, any empeny.