Jornades METEOCAT 2021. Autor: Marc Heras.
Jornades METEOCAT 2021. Autor: Marc Heras.

El dia 23 de març és el Dia Mundial de la Meteorologia. Al voltant d’aquesta data assenyalada se celebren actes de tota mena. Un d’aquests és les Jornades METEOCAT que organitza, des de fa més de 25 anys, l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM).

Dissabte 19 de març, al llarg de tot el dia, se celebrarà una nova edició de les jornades al CosmoCaixa de Barcelona, en el marc de la XXVII Setmana Catalana de Meteorologia. Aquest any tractaran sobre la complexitat climàtica de Catalunya.

El programa de les jornades

Després de la benvinguda per part del president de l’ACOM, Lluís Pujol, i de la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca, hi haurà la primera ponència sobre la influència del mestral a les muntanyes del Camp de Tarragona, per part d’Eduard Marimon. Tot seguit, el catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, Javier Martín Vide, explicarà els canvis que ja s’estan produint al litoral com a conseqüència del canvi climàtic.

Poc abans del migdia, serà el torn de Ramon Pascual, cap del Grup de Predicció i Vigilància de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que parlarà sobre els anticiclons hivernals a Catalunya. A continuació, el catedràtic emèrit de Física de l’Atmosfera de la Universitat de Barcelona, Jeroni Lorente, presentarà l’audiovisual de les fotografies que han participat en el concurs Fotomet 2022 i, en acabat, s’entregaran els premis, per part del secretari de l’ACOM, Sergi Corral. Tot seguit, Montserrat Busto, de l’SMC, farà una xerrada sobre el passat i el present dels estudis climàtics al nostre país.

Havent dinat, les tempestes prendran el protagonisme. Nicolau Pineda, de l’SMC, parlarà sobre la climatologia de llamps a Catalunya. Ja per acabar, les Jornades METEOCAT es clouran amb una taula rodona sobre el paper dels observadors meteorològics com a supervisors del temps i el clima. Hi participaran Crispín Parra (observador de Roda de Berà), Aleix Serra (SMC), Carles Bayés (meteoròleg del setmanari ‘Hora Nova’) i Carles Nerín (de Comando Tibidabo i observador de l’Observatori Fabra). Estarà moderada pel meteoròleg Lluís Miquel Pérez.

Jornades gratuïtes, però amb inscripció prèvia

Es tracta d’un acte gratuït, obert a tothom qui ho vulgui. Això sí, cal inscriure-s’hi ja sigui enviant un missatge de correu electrònic o fent una trucada al telèfon de l’associació.

Trobareu el contacte per fer-ho aquí.