dia londinenc
Els núvols han frenat el termòmetre, el qual no ha passat dels 12 graus

Dimecres ha estat un dia de temps rúfol i ensopit a Barcelona. Una jornada de cel totalment gris, mala visibilitat, fresca i fins i tot alguna roïna. Un clàssic dia de temps londinenc, o propi de moltes ciutats europees als mesos freds de l’any.

L’avinguda Diagonal de Barcelona, al migdia

Una extensa capa d’estrats ha cobert el litoral i el prelitoral

El cel gris no ha estat exclusiu de la ciutat de Barcelona, per bé que només ha afectat una petita porció del territori, menys de la meitat de Catalunya. El responsable d’aquest cel gris i uniforme ha estat una extensa capa d’estrats, un tipus de núvol baix que pot mostrar-se de forma esquinçada o bé estesa, com ha estat el cas. Es caracteritza tenir una base uniforme grisa que pot arribar a deixar fins i tot alguna roïna o plugim.

La imatge del satèl·lit Meteosat del migdia permetia comprovar l’extensió de la capa de núvols baixos, la qual cobria el cel de l’entorn de les Balears i també del litoral i el prelitoral català, així com del País Valencià. Des del satèl·lit també es podien observar capes d’estrats (boira) a la vall de l’Ebre.

Imatge del satè·lit Meteosat de les 14 h de dimecres 22/12/21. Font: Sat24/Eumetsat

A Barcelona hi plou tant com a Londres al cap de l’any

Malgrat que la sensació és que a Londres hi plou molt al cap de l’any, res més lluny de la realitat. El cert és que estadísticament hi cauen a l’entorn de 600 litres per metre quadrat, un registre molt similar al de la ciutat de Barcelona.

L‘estació de l’agència meteorològica Met Office, situada al Parc de Greenwich, al sud-est de la ciutat de Londres, recull 557,43 litres (mitjana del període de referència 1981-2021). La mitjana del mateix període en el cas de l’Observatori Fabra (Barcelona) és de 621 litres per metre quadrat.

La diferència entre el règim pluviomètric de Barcelona i Londres rau sobretot en la freqüència i en la quantitat de precipitació. Mentre que a Barcelona hi plou de forma irregular a causa del seu règim mediterrani, a la capital anglesa la pluja hi fa acte de presència de forma molt més regular a causa del caràcter atlàntic del seu clima.

En definitiva, a Barcelona els dies de pluja van molt més comptats, però quan plou ho pot fer amb molta més força i abundància. A Londres hi plou molts més dies, però generalment en quantitats més minses.

Precipitació anual a Londres (Greenwich). Font: Met Office

Els fronts procedents de l’Atlàntic perden eficiència un cop interactuen amb el relleu de l’oest d’Anglaterra, un fet que implica que arribin més descafeïnats a l’est i el sud-oest de l’illa anglesa, sobretot a l’entorn de Londres i a la desembocadura del Tàmesi. Això explica els registres minsos de precipitació d’aquest entorn.

Precipitació mitjana anual (1981-2010). Font: Met Office

El 2021, molt més eixut a Barcelona que a Londres

A pocs dies per finalitzar el 2021, a l’Observatori Fabra de Barcelona només han recollit 326 litres per metre quadrat, un registres molt inferior al de la capital anglesa, on fins ara ja acumulen a l’entorn de 750 litres per metre quadrat.

Els mapes del temps no són gens esperançadors de cara a retallar distàncies abans d’acabar el 2021. Les opcions de pluja abundant a Barcelona són molt baixes de cara als pròxims dies.