Sortida de sol del 3 d'agost del 2022. Autor: Alfons Puertas

Aquest estiu s’està fent molt llarg a Barcelona i al conjunt de Catalunya. La calor intensa fa mesos que ens acompanya, ben bé des de finals de maig. Les diverses calorades que hi ha hagut han portat un bon nombre de nits tòrrides i moltes jornades amb una temperatura màxima per sobre dels 30 ºC.

La canícula, que comprèn el període que va des del 15 de juliol fins al 15 d’agost, és el moment de l’any tradicionalment més càlid. Ara bé, si filem prim en podríem preguntar: quin és el dia més calorós de l’any?

El 5 d’agost, el dia més càlid de mitjana

Tenint en compte els registres del període 1991-2020 de l’Observatori Fabra, la temperatura mitjana diària més elevada correspon al 5 d’agost, que assoleix els 25,2 ºC. Un cop superat aquest moment de l’estiu, de mica en mica el termòmetre va baixant. Tot i alguna sotragada, el descens és lent, ja que encara hi ha moltes hores de sol i l’aigua del mar continua mantenint una temperatura elevada.

No és fins a finals d’agost i principis de setembre quan la temperatura mitjana diària comença a baixar de manera més decidida fins a situar-se entre els 22 i els 23 ºC.

Aquest és el comportament habitual, però òbviament cada any és diferent. Tant a finals d’agost com a principis de setembre hi pot haver episodis de calor extrema. És el cas del 27 d’agost del 2010, quan una ponentada va dur el termòmetre fins als 37,9 ºC. O també l’onada de calor de la primera setmana de setembre del 2016, amb registres de més de 40 ºC a punts de l’interior. Per tant, encara no es pot cantar victòria.

Una hora menys de sol a finals d’agost

L’afluixada de la calor de finals d’agost no sempre s’acaba percebent, depèn de l’any. El que sí que es nota, sense cap mena de dubte, és l’escurçament de les tardes. El dia 1 hi va haver 14 hores i 22 minuts de sol, mentre que el dia 31 n’hi haurà 13 hores i 9 minuts (1 hora i 13 minuts menys). Al llarg del mes anirem perdent al voltant de dos minuts i mig de claror cada dia.

Precisament, el fet que les nits de mica en mica es vagin allargant i que el sol vagi perdent inclinació són els responsables de fer baixar la temperatura, sobretot ja durant el mes de setembre, amb l’arribada de la tardor.

El 18 de gener, el pic de l’hivern

La tercera setmana de gener es coneix com la Setmana dels Barbuts, ja que coincideix amb la celebració de Sant Pau ermità i Sant Maür (15 de gener) i Sant Antoni Abat (17 de gener), tots tres, sants amb barba. Popularment aquesta és considerada la setmana més freda de l’any. El cert és que les dades ho refermen. Justament, el 18 de gener és el dia en què la temperatura mitjana diària assoleix el mínim de tot l’any, amb 8,1 ºC.