La Consellera Jordà a les instal·lacions del Servei Meteorològic de Catalunya
Imatge de la consellera Jordà durant la visita a les instal·lacions del Servei Meteorològic de Catalunya

Aquest dijous la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat que es farà una inversió de 5,7 milions d’euros en tres anys per tal de renovar la Xarxa de Radars del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L’anunci l’ha fet en el decurs d’una visita a la seu de l’SMC, acompanyada per la directora de l’SMC, Sarai Sarroca. Aquest mateix 2021 ja s’iniciarà el procés de modernització dels equipaments.

Els radars de què disposa actualment l’SMC daten de finals dels anys 90 i de principis dels 2000, de manera que han quedat desfasats. Pateixen interferències a causa d’elements externs com per exemple les xarxes wifi o els aerogeneradors, que poden afectar la detecció de precipitació intensa o pedregades. A més, tampoc són capaços de diferenciar entre els tipus de precipitació (pluja, calamarsa, neu) i, en episodis de pluges fortes, el senyal dels radars queda atenuat.

La inversió que es durà a terme, els diners de la qual provenen de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, servirà per augmentar la potència dels radars i per canviar la freqüència amb què funcionen (en lloc de fer-ho amb microones de banda C, ho faran amb microones de banda S). D’aquesta manera es reduirà l’atenuació que pateix el senyal del radar en algunes situacions. A més, els radars passaran a ser de polarització doble (horitzontal i vertical) i no simple com fins ara, fet que contribuirà a poder identificar millor el tipus de precipitació i a reduir l’efecte d’agents externs.

Un cop feta la inversió, i amb les eines que es desenvolupin a partir de les noves dades, serà possible millorar la predicció a molt curt termini i guanyar temps per anticipar-se a episodis meteorològics adversos, quelcom imprescindible per a l’Agència Catalana de l’Aigua o Protecció Civil.

Com funciona el radar meteorològic?

El radar meteorològic és un equipament que serveix per observar la precipitació. L’antena del radar gira contínuament alhora que emet un feix de microones. Aquest feix d’energia es propaga cap a una certa direcció i, en cas de trobar precipitació al llarg del seu camí, part de l’energia és retornada cap al radar. D’aquesta manera es pot conèixer la localització, la intensitat i el moviment de la precipitació.

A partir de les dades de radar es poden generar una gran quantitat de productes que serveixen per a la vigilància meteorològica. Per exemple, es pot estimar la quantitat de pluja acumulada al llarg de tot el dia, pronosticar la direcció i velocitat amb què es desplaça una tempesta i, combinant-ho amb dades de temperatura i humitat, estimar si la precipitació és en forma de pluja o neu. Sovint aquestes dades també s’introdueixen als models meteorològics per millorar la predicció a curt termini.

Imatge de la composició de radars de la XRAD del dia 31 de juliol del 2021 a les 21.18 h. Font: SMC

Els quatre radars de la XRAD

La xarxa de radars de l’SMC (XRAD) està formada per quatre radars situats estratègicament pel país, de manera que cobreixen el conjunt del territori català. El primer de tots es va col·locar l’any 1996 a Vallirana (el Baix Llobregat), en aquell moment per la Universitat de Barcelona amb finalitats de recerca. El segon dels radars, el del puig d’Arques (el Baix Empordà), va ser inaugurat l’any 2002; el de la Panadella (l’Anoia), l’any 2003, i el de Tivissa-Llaberia (la Ribera d’Ebre), el 2008.

Mapa amb la localització dels quatre radars. Font: SMC