vaixells Barcelona morts prematures
Si s'apliqués la normativa més estricta per als combustibles dels vaixells, es reduiria la mortalitat prematura un 15% segons el CSIC

(ACN) El Port de Barcelona invertirà 512.000 euros a instal·lar plaques solars fotovoltaiques, a canviar els equips d’il·luminació i en el sistema de control per a la regulació climàtica de l’Àrea PIF (Punt d’Inspecció de Frontera). El projecte elcofinançarà el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), que aportarà la meitat de l’import de les obres.

Segons ha informat el port a través d’un comunicat, aquesta actuació millorarà l’eficiència energètica de l’espai, fet que reduirà un 67% el consum elèctric. Per altra banda, l’energia generada per les plaques solars permetrà un consum directe de 233.000 kWh a l’any, l’equivalent a un 40 % del consum de l’edifici. El port calcula que el retorn de la inversió s’aconseguirà en set anys.

Procés de transició energètica

Aquesta inversió s’emmarca en el procés de transició energètica que té com a objectiu establir un model basat en energies renovables, i compleix els objectius que s’ha fixat la Unió Europea i l’Organització Marítima Internacional (OMI) per a reduir les emissions entre els anys 2030 i 2050. Algunes de les principals actuacions són la promoció de la generació d’energia renovable a la zona portuària, la promoció de nous combustibles de zero emissions de carboni per a vaixells, vehicles pesants i maquinària de terminal, i l’electrificació dels molls per permetre la connexió elèctrica dels vaixells.