revolt de les monges barcelona
El revolt de les Monges, glaçat aquest hivern. Foto: @MeteoRevolt

El revolt de les Monges, l’indret més fred de Barcelona, ha registrat temperatures sota zero en ple mes d’abril. Tres matins que se sumen a les 25 glaçades acumulades ja aquesta temporada i que eleven el còmput fins a 28. Així ens ho ha fet saber en Roberto de Godos a través del portal MeteoRevolt, que manté actualitzades les dades meteorològiques d’aquest indret tan singular.

Les glaçades d’abril, per la descàrrega àrtica

Els valors sota zero d’aquest mes d’abril han vingut donats per la potent descàrrega d’aire fred d’origen àrtic de principis de mes, que va deixar fins i tot neu a la part alta de la ciutat en un diumenge per recordar.

Amb la irrupció d’aire àrtic es va posar punt final a mes de dos mesos sense temperatures negatives. Cal remuntar-se al 28 de gener per trobar una glaçada anterior a les d’aquest abril.

Les temperatures més baixes, els dies posteriors a la irrupció àrtica

Però com en gairebé totes les entrades de fred, els registres més baixos registrats al revolt de les Monges es donen alguns dies després a l’entrada de fred en si.

Així, un cop es talla la irrupció de fred i el vent encalma és quan l’aire fred s’acumula en les zones més fondes de Collserola, com és el cas del revolt de les Monges, a tocar del torrent de la Budellera. Això fa que, mentre a bona part de Barcelona la temperatura ja remunta de manera clara, els registres siguin durant un parell de dies encara més baixos a l’indret més fred de Barcelona.

Més de 10 ºC de diferència entre el Raval i el revolt de les Monges

I és precisament en aquest moment (quan bona part de Barcelona ja tira amunt però les fondalades encara miren avall) quan es donen les diferències de temperatura més extremes entre centre de la ciutat i perifèria.

temperatura mínimarevolt de les MongesRavalObservatori Fabradiferència màxima
dia 4 d’abril-2 ºC5,4 ºC2,9 ºC7,4 ºC
dia 5 d’abril-1.8 ºC8,9 ºC6,7 ºC10,7 ºC

Tant és així, que el dia 5 d’abril el revolt de les Monges registrava una mínima de -1,8 ºC, mentre que al Raval el valor mínim era de 8,9 ºC, gairebé 11 graus de diferència.

El mateix passa a l’Observatori Fabra, on el dia 5 es van registrar 6,7 ºC de mínima, vuit graus i mig més que al revolt de les Monges, situat a molt poca distància però uns centenars de metres més avall.

Moltes hores sota zero

Una altra de les dades que sobta d’aquest episodi inusual de l’abril és la gran quantitat d’hores per sota dels zero graus.

El dia 4 d’abril, la sonda va marcar més de sis hores per sota dels zero graus per una mínima absoluta de -2 ºC. L’endemà, el dia 5, la dada encara és més contundent, amb temperatures negatives des de la mitjanit fins passades les vuit del matí. Més de vuit hores seguides sota zero en ple mes d’abril.

D’aquest episodi, només el cim del Tibidabo, amb -0.2 ºC el dia que va nevar i, evidentment el Revolt han aconseguit baixar dels zero graus, tot i que indrets com el Rectoret o Torre Baró han quedat ben a prop.

El revolt, un indret molt particular

El revolt de les Monges és un sot situat a l’obaga de Collserola per on passa el torrent de la Budellera, just on s’uneix al torrent de Cardona i al torrent de la Vinassa, tots secs bona part de l’any.

Es tracta d’un lloc molt ombrívol i enclotat. El fet de ser un sot fa que l’aire fred, en ser més dens que el càlid, quedi estancat en situacions de calma anticiclònica després d’una entrada d’aire fred. Això fa que, sovint, faci més fred al revolt que als cims de Collserola.

Un petit clot on, de forma efímera, es perd la influència termoreguladora del mar per agafar un caire més continental, en una mena de “nevera” natural que recorda a petita escala altres “congeladors” del prelitoral com Vallgorguina o Vallromanes, també a l’obaga de les muntanyes.