Un nou incendi forestal crema des del migdia de divendres a prop de Llançà, a l’Alt Empordà. Segons han informat els Bombers de la Generalitat de Catalunya, l’incendi ha començat a la zona de la urbanització Cau del Llop i avança en direcció a la Vall de Santa Creu.

A les 11 del matí del dissabte, ja han estat evacuades les urbanitzacions de Beleser, Erola, Barlovent, Mora II, Perebeua, Vall de Santa Creu i Santa Isabel. També s’ha desallotjat el Monestir de Sant Pere de Rodes.

incendi Llançà Catalunya
L’incendi vist des de la platja de la Farella (Llançà)
Incendi el vespre de divendres des de Port de la Selva. Imatge: Martina

Unes 450 hectàrees cremades

Fins a les 10 h del dissabte, l’incendi ja ha calcinat una superfície de 453 hectàrees, sobretot dels municipis de Llançà i del Port de la Selva, majoritàriament de terreny forestal. Malauradament, part del terreny cremat es troba dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

El foc avança amb celeritat, empès per la tramuntana que bufa aquest cap de setmana al Cap de Creus. En total hi ha 350 persones evacuades i quatre bombers i un ADF ferits lleus.

Justament a causa del perill molt alt d’incendi forestal, des d’ahir divendres a les 12 h s’ha restringit l’accés al Parc Natural del Cap de Creus i al Paratge Natural de l’Albera, ambdós a l’Alt Empordà.

Mapa Pla Alfa-risc d’incendi per al dissabte 17 de juliol. Gencat

La meteorologia, pot ajudar poc al control del foc

La tramuntana seca i insistent segueix bufant per sobre del Cap Norfeu, fent que les tasques d’extinció es vegin complicades. A les 11h del dissabte a Portbou (Meteoclimatic) teníem 27 graus de temperatura, humitat del 48% i vent de tramuntana amb cops de 30 km/h.

Les condicions meteorològiques són, per tant, ben poc favorables: calor, poca humitat i vent moderat de tramuntana. Tot plegat es combina amb la presència de molt combustible a causa de la manca de precipitacions de les darreres setmanes i de la sequera que s’acumula des de fa mesos.

De cara a la tarda hi haurà una aturada transitòria del vent de nord, i fins i tot hi haurà calmes a la zona de l’incendi. Tindrem entrada de vents de sud, que pot fer virar algun flanc del foc. Posteriorment, de cara al vespre i la nit de diumenge, novament la tramuntana s’imposarà i s’intensificarà fins a ratxes de 50 o 60 km/h

Vents previstos en superfície pel model Arome a les 19h del dissabte 17 de juliol
Vents previstos en superfície pel model Arome a les 00h del diumenge 18 de juliol

La tramuntana es mantindrà probablement diumenge, per bé que no passarà de moderada.

Un pirocúmul damunt de l’incendi

Tal com va passar ara fa uns dies a l’incendi de Martorell, la potència del foc i la vegetació cremada han afavorit la formació d’un gran pirocúmul damunt del foc i el fum de l’incendi. Es tracta d’un núvol real generat a causa de l’evaporació de l’aigua continguda dins dels arbres i arbustos cremats a causa del foc.

Les imatges cedides per en Sergi Corral des de l’Escala, al sud de l’incendi, permetien observar la columna de fum i, just al damunt, l’aspecte blanquinós del núvol que es formava a la part terminal.