impost CO2 Catalunya

L‘impost CO2 a Catalunya del 2022 es comença a cobrar aquest novembre. Es tracta del primer impost sobre les emissions de diòxid de carboni als vehicles de la Generalitat. El tribut vol conscienciar la ciutadania de l’impacte mediambiental que tenen els cotxes, furgonetes i motos i que es tinguin en compte les emissions de CO2 a l’hora de comprar un vehicle nou. L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ja ha publicat a la seva seu electrònica les dades del padró provisional dels contribuents de l’impost CO2 a Catalunya.

Els conductors ja poden consultar la quota a pagar accedint a aquesta pàgina web amb el seu NIF i la matrícula del vehicle o bé amb els corresponents certificats digitals. Si es considera que les dades provisionals no són correctes es poden presentar al·legacions a les mateixes fins la data límit del 3 de juny.

El cens definitiu de l’impost CO2 a Catalunya

A partir de l’1 de setembre, l’ATC publicarà el padró definitiu i iniciarà el període d’autoliquidació electrònica, amb el qual es pot aconseguir una bonificació del 2 %. Als propietaris dels vehicles que ja van domiciliar el pagament l’any passat, se’ls cobrarà a partir del 7 de novembre, mentre que els que van pagar d’una altra forma hauran d’abonar l’import corresponent entre l’1 i el 20 de novembre.

El govern de la Generalitat de Catalunya, amb el posterior aval del Parlament, va decidir congelar les tarifes aplicades en el primer any de l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica per mitigar els efectes de l’alça dels preus de l’energia derivada de la guerra a Ucraïna.

Calcula l’impost CO2 del teu vehicle

Per comprovar quant ha de pagar el titular de cada vehicle, l’Agència Tributària de Catalunya ha publicat al seu web un padró provisional on s’indica l’import corresponent a l’impost CO2. Es pot calcular l’impost CO2 que li pertoca al teu cotxe o moto mitjançant el NIF de la persona titular i la matrícula del vehicle, o bé a través de la identificació electrònica.

Cal introduir el número de telèfon de la persona titular i l’ATC envia un SMS amb un codi per accedir a les dades del padró.

Calcula l’impost CO2 a través de la web de l’Agència Tributària de Catalunya amb el padró provisional

20 €: l’impost CO2 per a la majoria de cotxes

L’import de l’impost CO2 de la Gencat es calcula en funció del número de grams de diòxid de carboni per quilòmetre que s’emet i que figura a la fitxa tècnica del vehicle, a l’apartat V7. La Generalitat ha establert que pagaran els vehicles que superin els 120 grams per quilòmetre. Això vol dir que la majoria de turismes pagaran al voltant de 20 euros, igual que les motocicles i les furgonetes.

El 100 % de la recaptació de l’impost es destinarà a nodrir a parts iguals el Fons Climàtic i el Fons del patrimoni natural i la biodiversitat.

Exempció a l’impost CO2, per als elèctrics

Hi haurà exempció de l’impost CO2 a Catalunya per als vehicles 100 % elèctrics que no emeten diòxid de carboni, per tant, no hauran de pagar aquest impost a la Generalitat. Tampoc no es cobrarà cap import als qui toqui a pagar menys de sis euros. De fet, en aquest padró provisional hi figuren 4,8 milions de vehicles matriculats a Catalunya, però es preveu que els qui finalment hauran de pagar l’impost seran 2,3 milions vehicles.

punt càrrega vehicle elèctric
Un cotxe elèctric en un punt de càrrega

Les motos també han de pagar l’impost CO2?

L’impost CO2 també afectarà les motos si es troben dins aquest rang d’emissions que preveu la Generalitat. Ara bé, cal recordar que si les emissions de diòxid de carboni no arriben a més de sis euros, les motocicletes no hauran de pagar, però si ho superen, sí. Si són motocicletes elèctriques tampoc no rebran el cobrament de l’impost d’emissions.

Com es pagarà l’impost CO2 a la Generalitat?

El novembre comença el període de pagament de l’impost de les emissions de diòxid de carboni, que es podrà fer a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya. Per als ciutadans que tenen el pagament domiciliat, també es es pot pagar a través de:

  • Telèfon 012
  • Telèfon de l’ATC si et truca (93 551 51 51)
  • Per Bizum
  • Entitats financeres col·laboradores
  • Oficines i delegacions de l’ATC, amb cita