Aquest dijous, 13 de maig, és Sant Pere Regalat. Igual que altres divinitats com la Candelera, també té una dita popular associada al temps futur i és que, segons la saviesa popular “Si plou per Sant Pere Regalat, plou 40 dies de comptat”.

Plourà aquest dijous?

Els models meteorològics indiquen que pot ploure una mica entre el vespre i la nit a Barcelona.

La pluja farà acte de presència a més comarques, per la qual cosa sembla que enguany plourà per Sant Pere Regalat fent honor també a la dita que diu que pel maig cada dia un raig

Quaranta dies de ruixats?

Tot i que la pluja en un 13 de maig és un fenomen relativament recurrent (es dona en 25 dels 107 anys de dades de la sèrie de l’Observatori Fabra). que plogui quaranta dies seguits evidentment és una premissa gairebé impossible, si més no en territori barceloní.

Pot passar a escala catalana, però la dita popular de “si plou per Sant Pere Regalat, plou quaranta dies de comptat” l’hem d’agafar més aviat com un període de temps dilatat en què la inestabilitat primaveral i els ruixats poden fer acte de presència (i no pas com una reiteració continuada de pluja cada dia).

A hores d’ara, els models a mitjà termini continuen marcant dinamisme meteorològic alternat amb períodes més estables i càlids durant bona part del que queda de maig. Un temps, per tant, de maig. El que toca.

És una dita fiable?

La realitat és que, en el cas de Barcelona, trobem anys de tot.

Evidentment no trobem cap any amb 40 dies seguits de pluja en unes dates en què l’estiu cada cop comença a treure el nas més d’hora.

Els quaranta dies que van des de Sant Pere Regalat (13 de maig) fins al 20 de juny tenen, de mitjana en la darrera dècada, una desena de dies de pluja per any i sense que hi hagi cap correlació clara entre la pluja del dia 13 i el que passa més endavant.

Tot i això, curiosament l’any passat, és dels que més s’acosta a aquesta dita. El 13 de maig del 2020 va ploure i, fins al 20 de juny del 2020 es van comptabilitzar fins a 14 dies amb pluja apreciable.

Però trobem també anys en què no plou per Sant Pere Regalat i en què se superen els 10 dies de pluja, com els recents 2011 o 2013 (entre altres molts casos de tota la sèrie de dades de l’Observatori Fabra).

El Sant Pere Regalat més plujós ha estat fa relativament pocs anys. Un 13 de maig del 2010 van caure 27.4 litres. En aquell any es van comptabilitzar 10 dies de pluja entre el 13 de maig i el 20 de juny.