hivern 2020 Nina 14102020
Anomalia de la temperatura de l'Oceà Pacífic el dia 7 d'octubre del 2020. Font: International Research Institute for Climate

Molt probablement deus haver sentit alguna vegada a parlar sobre El Niño, un patró climàtic que té lloc a l’oceà Pacífic cada pocs anys. Però potser no has sentit a parlar de manera tan habitual de La Niña, el patró climàtic que té lloc just en el sentit contrari d’El Niño i que també té conseqüències arreu del planeta. Però en què consisteix La Niña? Com ens afectarà?

Què és La Niña?

Per  als que desconeguin aquest patró, La Niña és una anomalia positiva dels vents que empenyen l’aigua tèbia de la costa occidental de l’Amèrica Central i la del Sud cap a l’oest de l’oceà Pacífic. A mesura que aquesta aigua es desplaça cap a l’oest, l’aigua freda del fons marí aflora a la superfície davant la costa de l’Amèrica del Sud. El simple fet que aquests vents siguin més intensos provoca que l’aigua a l’oceà Pacífic a prop de l’Equador sigui uns graus més freda del normal.

Aquest petit canvi insignificant acaba tenint efectes en el patró atmosfèric de bona part del món. Per només citar-ne alguns exemples, indrets com Indonèsia, Austràlia o el sud-est d’Àfrica poden tenir molta més pluja que la mitjana, mentre que alguns llocs del sud-oest dels Estats Units, Taiwan o el sud-est de la Xina arriben a ser més secs de l’habitual.

Aquesta anomalia ja va començar a donar senyals d’activitat a finals de l’estiu i ha continuat durant tot el setembre, amb una temperatura de la superfície del mar per sota de la mitjana per aquestes dates. De fet, des del mes de juliol ja es van començar a notar els primers canvis d’aquest reforçament de la temperatura per sota de la mitjana.

Actualment, la majoria dels models prediuen la continuació de La Niña durant tot l’hivern a l’hemisferi nord (2020-2021) i que començarà a debilitar-se a partir de la primavera. Fins i tot, hi ha alguns models més recents que suggereixen la possibilitat d’un esdeveniment entre moderat i fort de La Niña durant la temporada alta de novembre a gener.

Com ens afectarà La Niña a casa nostra?

Com s’ha comentat anteriorment, aquest patró climàtic pot arribar a afectar moltes regions diferents del planeta, algunes de les quals ben allunyades de les costes occidentals del continent sud-americà. Ara bé, tot sembla indicar que La Niña no té un efecte directe a casa nostra. De la mateixa manera que en alguns punts estan demostrades les seves conseqüències, aquest patró no té uns efectes clars sobre el temps ni a Europa ni a Catalunya.

S’ha arribat a especular de moltes maneres, i fins i tot s’han arribat a publicar certs estudis sobre aquesta possible interacció, però després d’anys d’estudis climàtics, les conclusions extretes són que no hi ha una relació clara. En alguns casos s’havia arribat a intentar introduir els patrons de La Niña en els de la NAO, un patró climàtic que té lloc a l’Atlàntic nord i que sí que té conseqüències sobre casa nostra. Aquestes hipòtesis, però, s’ha vist amb el temps que no són encertades.