nit
Per poder gaudir del cel nocturn convé allunyar-se de les grans ciutats com Barcelona.

Observar i aprendre del cel nocturn és un exercici que hauríem de fer al llarg de tot l’any, però certament és ara, a l’estiu, quan solem contemplar-lo més gràcies al temps lliure i la temperatura agradable de les nits i matinades.

El cometa Neowise, cada dia una mica més fàcil de copsar

Cometa Neowise
El cometa Neowise, fotografiat el 7 de juliol poc abans de les 5 h del matí. Autor: Toni Moreno d’AstroAnoia

Aquests dies un dels objectius dels aficionats i professionals de l’astronomia és poder veure i fotografiar el cometa Neowise. Es tracta d’un cometa visible a ull nu, baix sobre l’horitzó de llevant, just abans de la sortida del sol. Entre els dies 10 i 13 de juliol és quan s’espera que estigui més alt sobre l’horitzó i que sigui més fàcilment visible.

Les xarxes socials fa dies que se’n fan ressò i les imatges d’aquest cometa es fan cada cop més freqüents.

El Neowise no és l’únic cometa visible. També el Panstarrs i el C/2019 U6 Lemmon. Els tres cometes, segons el web de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, es trobaran propers entre si a finals de mes. Malgrat això, l’únic que és visible a simple vista és el Neowise. Per observar els altres fan falta binocles o bé un petit telescopi.

Planetes visibles a ull nu durant les nits de juliol

Per als principiants sol ser un bon al·licient identificar, a ull nu,  alguns dels principals planetes del Sistema Solar. Júpiter i Saturn es poden veure relativament pròxims entre si al juliol, ja que es van acostant (al desembre es produirà una conjunció). Actualment són visibles durant tota la nit a la constel·lació de Sagitari. Treuen el nas a primera hora de la nit pel sud-est, i es ponen de matinada cap al sud-oest. Actualment es mouen a certa distància davant de la Lluna en fase minvant.

jupiter stellarium
Posició de Saturn i Júpiter, diumenge 12 de juliol a la mitjanit. Font: STELLARIUM

Un altre planeta que es podem veure és Mart. El planeta vermell surt tard al juliol, durant la segona part de la nit: ho fa passada la 1 h per l’horitzó llevant. Un bon dia per identificar-lo serà la nit de dissabte, 11, a diumenge, 12 de juliol, ja que es veurà a tocar la Lluna, just per damunt d’aquesta.

Mart stellarium
Posició de la Lluna i Mart el dia 12 de juliol a la 1.30 h de la nit. Font: STELLARIUM

Venus i Mercuri són visibles només abans de la matinada, baixos damunt l’horitzó est. Malgrat que és visible poca estona, Venus és fàcilment distingible per la seva forta lluminària.

Pluges d’estels

La pluja d’estels delta-Aquàrids es podrà veure entre el 12 de juliol i el 23 d’agost. El seu punt màxim es produirà el dia 29 de juliol, amb una freqüència de 20 meteors/hora.

La Lluna en fase minvant de les primeres setmanes de juliol farà que el cel sigui cada cop més fosc i que els meteors siguin fàcilment observables. La Lluna nova es produirà el dia 20 de juliol. Les millors hores per a observar-la seran les compreses entre la mitjanit i la matinada.

Delta-Aquàrids s’acabarà sobreposant a una de les pluges d’estels més mediàtiques: els Perseids, visibles sobretot a principi d’agost, pels volts de Sant Llorenç.

El triangle d’estiu

Cap a l’est, quan es fa fosc, veiem el triangle d’estiu, compost per tres estrelles: Altair (al sud), Deneb (a l’est) i Vega (al vèrtex oest). Aquestes tres estrelles s’acaben col·locant a la vertical dels nostres caps pels volts de la mitjanit. El triangle d’estiu s’observa al mig de la Via Làctia, visible sobretot quan la Lluna és petita o absent. Es tracta d’una mena de nebulosa blanquinosa que no és res més que la nostra galàxia.

triangle d'estiu
El triangle d’estiu. Font: STELLARIUM

La Lluna

La Lluna plena es va esdevenir el dia 5 de juliol. El dia 12 es trobarà en quart minvant, el dia 20 hi haurà Lluna nova i el dia 27 de juliol es trobarà en quart creixent. La propera Lluna plena serà el dia 3 d’agost a les 17.58 h.