La configuració meteorològica a escala europea vindrà marcada per una profunda baixa al nord-oest de la península escandinava i un fortíssim anticicló al bell mig de Groenlàndia que podria fregar els 1.100 hPa durant la matinada de divendres.

Mapa isobàric previst per diumenge 4 abril a Groenlàndia (Font: Meteologix)

Si es confirma aquest pronòstic, l’anticicló groenlandès podria polvoritzar el rècord històric d’altes pressions. La pressió més forta mai enregistrada i constatada científicament fins avui data del 19 desembre del 2001, quan es van assolir els 1084,8 hPa a Tosontsengel, Mongòlia.

Hi ha altres registres de pressions extremament altes, com els 1083,8 hPa anotats el 31 de desembre del 1968 a Agata, (Evenhiyskiy, Rússia) o els 1079 hPa enregistrats el 23 de gener del 1900 a Barnaul (Rússia).

L’anticicló groenlandès: peça clau del pròxim canvi de temps

L’anticicló de Groenlàndia serà clau en combinació de peces del trencaclosques atmosfèric perquè pugui materialitzar-se el canvi de temps contundent després de Setmana Santa. Aquest centre d’altes pressions alimentarà un segon anticicló a l’oest de l’Atlàntic que es col·locarà en forma d’omega (allargassat) i que generarà un passadís perfecte perquè l’aire fred de latituds altes es pugui despenjar cap a casa nostra, amb xàfecs i una baixada brusca de les temperatures.

Mapa isobàric previst per a dimarts, 6 d’abril (Wetterzentrale)

Subsidència: aire extremament pesat

Les altes pressions o els anticiclons són centres d’acció molt estables i amb un aire molt pesat, que literalment esclafen el volum d’aire contra la superfície terrestre. El moviment descendent de la massa d’aire en els anticiclons s’anomena subsidència, i aquest fet impossibilita la formació de núvols.

Aquest mecanisme o funcionament dels anticiclons implica que siguin zones de temps molt tranquil i assolellat a grans trets, amb predomini del cel serè.

Tot i això, en meteorologia ja sabeu que sempre hi ha excepcions i un anticicló també pot fer ploure. En aquest cas, parlem del ‘llevant anticiclònic’.