
El servei per al canvi climàtic Copernicus ha constatat amb la seva reanàlisi mensual que el gener del 2025 ha estat el gener més càlid registrat mai al planeta, superant un cop més el llindar de l’Acord de París. Gener del 2025 supera l’antic rècord, el gener del 2024.
Gairebé 1 ºC més que el període més recent
Els 13,23 ºC de temperatura mitjana al planeta per al gener del 2025 constitueixen un nou rècord i una dada difícil de pair en l’àmbit climàtic.
El planeta ja fa anys que avisa, però l’escalfament registrat els darrers mesos segons la reanàlisi de Copernicus no deixen de sorprendre.
La dada del gener (13,23 ºC) supera ja en 1,75 ºC l’estimada del període preindustrial (1850-1900) i torna a incomplir sobradament l’Acord de París, que intentaven evitar un escalfament superior a 1,5 ºC (un fet que ja el 2024 es va superar en temperatura mitjana anual).

L’escalfament és evident també si comparem la dada del gener d’enguany amb la climàtica del trentenni més recent. En aquest cas, la temperatura ha registrat una temperatura gairebé 0,8 ºC per sobre de la temperatura registra durant el període 1991-2020. Sembla poc, però en l’àmbit climàtic és una barbaritat.
Segon lloc a Barcelona i el continent europeu
A una escala més petita la situació no ha estat gaire diferent.
El mateix servei per al canvi climàtic, Copernicus indica que el gener del 2025 ha estat el segon gener més càlid registrat mai, només superat lleugerament pel gener del 2020, que encara es manté com al més càlid a Europa. L’anomalia ha arribat als 2,5 ºC respecte al període més recent.

Com és habitual, els colors blaus al mapa, que indiquen temperatures més baixes del que és normal, queden concentrat en unes determinades zones (els Estats Units i el Regne Unit, per exemple), mentre que a una gran part del continent i del planeta són freqüents les anomalies àmpliament positives.
Ha estat també el cas de Barcelona, amb dades de l’Observatori Fabra, on només el gener del 2024 supera el d’enguany. Els 10,8 ºC registrats queden 2 ºC per sobre del període 1991-2020. A la resta de Catalunya, el Meteocat també ha constatat un gener càlid i sec.
L’aigua del mar i oceans, també sobreescalfada
Tampoc no és notícia ja a aquestes altures trobar un mar sobreescalfat. A escala oceànica, el servei per al canvi climàtic Copernicus indica que l’aigua dels oceans, aquest 2025, només havia estat més calenta al 2024.
La realitat, però, és que en l’àmbit numèric l’aigua dels oceans té una temperatura totalment alterada des de fa ja dos anys, els més càlids registrats en la sèrie de temperatura de l’aigua oceànica.
A Barcelona, un panorama semblant. 2024 va igualar el rècord de temperatura mitjana de l’aigua del mar del 2022 i gener del 2025 ens ha deixat ja la temperatura més alta registrada mai a la setmana tres de l’any, amb un valor prop d’un grau més alta del que seria habitual.
Les dades i el planeta fa anys que avisen i els avisos són, cada cop, més evidents i amb dades més impactants.
