Feia més d’un segle que no se’n veia cap. La gallina de Sant Cugat va extingir-se de la serra de Collserola l’any 1900. Ara aquesta espècie autòctona s’està començant a recuperar. Es tracta d’una gallina blanca pigallada de negre i de pota blava. S’ha aconseguit recuperar creuant gallines de plomatge fosc amb galls de raça Prat blanc ja que, com explica el seu recuperador, Damià Gibernet, “l’espècie va desaparèixer però els seus gens van quedar dins d’animals actuals”.

Una recuperació en procés

Fa dos anys, en Damià Gibernet, que viu en una masia a Collserola, va començar a creuar diferents espècies de gallines amb l’objectiu de recuperar la santcugatenca. Mentre ho feia, va descobrir que un pagès de la serra l’havia trobada sense voler: “Sense saber res d’aquest projecte, el Julio va crear aquesta gallina Això és un indicatiu, i no és casualitat, que aquests gens són adequats al territori”, explica en Damià.

Li falta la cresta en clavell

A l’animal, però, encara li falta aconseguir la cresta en clavell, una característica de l’espècie i un tret distintiu de la gallina catalana. Els documents antics també expliquen que aquesta gallina ponia els ous abans que la resta, fet que s’ha de comprovar quan les dues úniques joves gallines de Sant Cugat que existeixen comencin a pondre ous.

Catalogada pel Zoo de Barcelona

La recerca per a la recuperació de l’espècie va començar quan Gibernet va trobar diversos documents que parlaven de la gallina santcugatenca. Entre els quals, un catàleg del Zoo de Barcelona de principis del segle XX en què es descrivien les característiques de les espècies que hi havia al zoològic en aquell moment, entre les quals la gallina de Sant Cugat.

En un altre document, Pere Màrtir Rossell i Vilar, director del Zoo als anys 30, explica que la gallina de Sant Cugat pon els ous més aviat que les altres i afirma que va extingir-se l’any 1900.

Gibernet també s’ha basat en fotografies antigues per recuperar aquesta espècie. Les imatges en blanc i negre són d’abans del segle XX i s’hi poden veure gallines de Sant Cugat en masos de Collserola.

Espècie autòctona de Collserola

La gallina de Sant Cugat era autòctona de la serra de Collserola. Segons Gibernet, “les varietats antigues són les més ben adaptades al territori. Són animals molt rústics que no servirien per la gran indústria alimentària però que s’adapten molt bé a aquest entorn”. Fa 8 anys en Damià Gibernet va recuperar el tomàquet Mandó, una varietat també autòctona de Collserola que havia desaparegut i que el Consorci de Collserola va incloure en el segell de Producte de Collserola el 2017.