No fa ni un any que es va constituir la plataforma Eixample Respira per denunciar que en aquest districte en fa 10 que se sobrepassen sistemàticament els límits legals de contaminació. Guille López en va ser un dels impulsors i, alçant la veu enmig del soroll de cotxes de la Gran Via, explica que la plataforma la integren un grup de veïns “preocupats pels nivells de contaminació, pel soroll i pel fet de viure envoltats d’autopistes urbanes“.

A l’Eixample s’hi concentren alguns dels carrers amb més volum de trànsit de Barcelona com Aragó -“amb més de 85.000 vehicles diaris”, puntualitza López-, València, Urgell o Marina, tots amb almenys quatre carrils de circulació. “És incompatible amb el fet de viure, treballar o anar a escola en aquests entorns“, lamenta.

Des de la plataforma Eixample Respira denuncien que “la contaminació no és tan sols un problema de mobilitat o d’ecologisme, sinó que és un gran problema de salut pública“. Guille López explica que els alts nivells de contaminació perjudiquen el sistema respiratori, però també el cardiovascular i el cerebral. Assegura, però, que no estan en contra de l’ús del vehicle privat, sinó que creuen que cal racionalitzar-ne l’ús.

La ZBE Barcelona és insuficient

El gener del 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions a Barcelona, però la plataforma Eixample Respira considera que “és una mesura necessària però no n’hi ha prou“. Lamenten que fins al 2024 les restriccions no afectaran els vehicles dièsel amb l’etiqueta de la DGT amb la categoria B. Es tracta d’un requisit indispensable, diu López, per poder complir amb els nivells legals de contaminació. “No entenem que si l’administració té la vacuna contra una malaltia que ens està afectant a tots hàgim d’esperar cinc anys més per portar-la a terme”, lamenta.

Guille López viu a l’Eixample des de fa quatre anys i ha estat un dels impulsors de la plataforma Eixample Respira.

L’entitat es va constituir el març del 2019 per denunciar que en aquest districte fa 10 anys que se sobrepassen sistemàticament els límits legals de contaminació. Des de llavors han fet sentir la seva veu amb protestes, accions al carrer, als balcons i a les xarxes socials i amb compareixences als mitjans de comunicació, i asseguren que ho seguiran fent mentre no hi hagi solucions.