anomalia temperatura tardor octubre 2022
font: ECMWF

No hi ha manera. L’estiu, que només va marxar la segona quinzena de setembre, ha tornat en un octubre que acumula un bon grapat de nits tropicals i màximes de més de 25 ºC. De fred, no en fa gens ni mica i per ara no s’entreveu cap gran refrescada de tardor fins passada la castanyada.

Un petit canvi gairebé imperceptible entre dijous i divendres

I això que aquesta setmana ens brinda la possibilitat de “celebrar” un petit canvi de temps. Malauradament, el front que arribarà a Catalunya entre dijous i divendres no acabarà de creuar-nos i ni la pluja ni el fred sembla que hagin d’arribar a Barcelona.

Ara com ara el més probable és que pugui ploure a ponent i els Pirineus. La pluja podria ser especialment abundant al prepirineu de Lleida, on es podran acumular quantitats més importants que podrien servir per apaivagar una mica la sequera intensa que afecta gairebé tot el territori. El descens de la temperatura es notarà també a les comarques interiors, però ni tan sols servirà per normalitzar les temperatures. Continuarem per sobre de la mitjana, però amb uns valors menys anòmals.

Però a la costa i el prelitoral, ni una cosa ni l’altra. Ni pluja ni fred. Tot i que no es pot descartar alguna roina o plugim entre dijous i divendres, el que pugui caure serà poc i, probablement, acompanyat de fang.

Per acabar-ho d’adobar, el front que porta associat el descens de la temperatura quedarà estancat abans de creuar-nos i, com si fos un io-io, tornarà a marxar cap el nord i nord-oest a partir de divendres, fet que donarà pas a una altra glopada càlida. El poc que pugui baixar la temperatura aquest dijous com a conseqüència d’una major presència de núvols serà gairebé imperceptible i quedarà clarament compensat per l’ascens de temperatura posterior.

L’aigua del mar supera encara els 23 ºC, una temperatura semblant a la que seria normal a finals de juny o, fins i tot, principis de juliol.

Un nou pic de calor el cap de setmana

I així és com, el cap de setmana, tot i que podria estar marcat pels núvols i, fins i tot, per alguns ruixats en algunes comarques interiors (un cop més, sembla que Barcelona en quedaria del tot al marge) vindrà marcat per la suavitat desmesurada arreu.

De moment s’entreveu un pic de temperatura durant el cap de setmana que podria tornar a deixar registres propers o superiors als 30 ºC a ponent i alguns indrets del prelitoral. A Barcelona, de nou, migdies a l’entorn de 25 ºC i nits tropicals que, al centre de la ciutat, semblen tenir corda encara per a uns dies més en una temporada insòlita que ens ha deixat 125 nits sense baixar dels 20 ºC el 2022.

La setmana vinent continuarà per sobre del que és habitual

I la setmana vinent, tot i que encara queda lluny, tot fa pensar que es repetirà la mateixa cantarella. La temperatura podria fer un petit pas enrere respecte del cap de setmana però no serviria en cap cas, a ulls dels models, ni per apropar-se mínimament als valors habituals del que seran ja els darrers dies del mes d’octubre.

Els models insinuen una setmana en què, amb molta probabilitat, continuaran els migdies anormalment suaus amb màximes que és fàcil que continuïn buscant els 25 ºC. Les nits podrien quedar una mica més tocades, però no sembla tampoc que hagin de fer ni l’intent d’acostar-se als valors normals.

Anomalia de la temperatura per a la setmana vinent. Font: ECMWF

Tot i que encara hi ha incertesa en aquest pronòstic, el cert és que sembla que es mantindrà el patró de borrasca atlàntica a l’oest peninsular que envia masses d’aire tropicals acompanyades de vents molt temperats a casa nostra. Difícil ensumar un canvi de temps per ara, a ulls dels models.

I ja serà novembre

I així, i tret canvi d’última hora, arribarem a la castanyada. Acabarem així un octubre que apunta directament al rècord històric de temperatura mitjana o, si més no, a entrar al podi dels més càlids registrats mai a Barcelona.

I serà novembre. Segons els models no sembla pas que ens hagi de donar gaires alegries des del punt de vista del fred, però és cert que novembre, un dels mesos de menys insolació de l’any, no hauria de continuar amb el desori termomètric d’un 2022 que vol entrar també directament al número 1 de la llista dels anys més càlids.

El fred acabarà entrant. El primer registre de 10 ºC encara no l’hem tingut i és cada cop més tard. Aquest primer registre de menys de 10 ºC no ha arribat mai després del 6 de novembre. Veurem aquest 2022.