anomalia positiva temperatura gener 2025
Anomalia de temperatura prevista per a dimecres 22 de gener a la capa de 1.500 m. Font: Meteored (ECMWF)

La tradicional Setmana dels Barbuts s’acabarà el dia 22 de gener amb sant Vicenç màrtir. La fi d’aquest període coincidirà enguany també amb la fi de l’ambient fred dels darrers dies. L’ambient hivernal farà un gir i donarà pas a un tram final del mes de gener clarament més temperat.

El Garoe, la borrasca atlàntica responsable del canvi de masses d’aire d’aquesta setmana

La borrasca Garoe determinarà la dinàmica atmosfèrica d’aquesta setmana a la península Ibèrica i, de retruc, també condicionarà el temps dels pròxims dies a Catalunya i Barcelona. El centre de la borrasca anirà avançant lentament d’oest cap a est, des de l’Atlàntic oriental a l’inici d’aquesta setmana fins a situar-se entre el nord de Portugal i Galícia a mitja setmana. Aquesta posició afavorirà la presència de vent suau del sud-oest cap a Catalunya, així com l’arribada d’aire més càlid a capes baixes i mitjanes de la troposfera.

Posició de la borrasca Garoé dimecres, 22 de gener, al migdia. Font: Met Office

El Garoe no serà l’única pertorbació atlàntica que afectarà Catalunya els pròxims dies. Els mapes anuncien l’arribada d’una altra borrasca procedent de l’Atlàntic de cara al cap de setmana. Tot plegat mantindrà l’entrada d’aire càlid cap a Catalunya.

El meteograma de Barcelona (gràfic inferior) pronostica quina serà l’evolució de la temperatura els pròxims 15 dies a la capa de 1.500 m (850 hPa). La línia blanca superior correspon a la mitjana prevista segons els diversos ensembles (o tirades del model) i la línia vermella superior indica la temperatura mitjana habitual per aquestes dates. Tal com es pot comprovar, tot i alguns alts i baixos, la temperatura mitjana podria situar-se per sobre de la normal fins a les acaballes del mes de gener.

Evolució de la temperatura prevista a 1.500 m (línia blanca superior) respecte a la mitjana (línia vermella). A baix, previsió de precipitació. Font: Wetterzentrale (model ECMWF)

Màximes de fins a 20 ºC a Barcelona i absència de gelades a les cotes altes dels Pirineus

En el cas de Barcelona el termòmetre farà un salt a l’alça dimecres, jornada en la qual podria arribar a assolir la marca dels 20 ºC. Després d’un lleuger descens dijous, s’espera que torni a enfilar-se cap als 18 ºC entre divendres i l’inici de la setmana vinent. El fred de les nits també desapareixerà a mitja setmana i donarà pas a un ambient que es podria qualificar de fresc, amb mínimes d’entre 9 i 11 ºC a l’interior de la ciutat.

Temperatures màxima (en vermell) i mínima (en blau) previstes per als pròxims dies a la ciutat de Barcelona. Previsió per conjunts (ECMWF)
Aspecte actual de la cara sud del Puigllançada (2.406 m)

Malauradament el fred també desapareixerà de les cotes mitjanes i altes de les muntanyes. Als Pirineus les gelades fugiran bé cap a les cotes més altes o bé cap al fons de les valls durant les nits serenes. La poca neu d’aquest hivern també patirà els efectes de la bonança tèrmica.

Poques precipitacions, de moment

De pluja se n’espera poca els propers dies a Catalunya. El pas d’un front càlid dimarts, 21, i d’un d’oclús dimecres, 22 de gener, empesos per vents del sud-oest, afavoriran l’existència de nuvolositat arreu, així com algun plugim a les comarques de la meitat oest del país i cap als Pirineus. No es descarta alguna gota a Barcelona.

L’arribada d’un altre front durant la segona meitat del cap de setmana vinent també podrà generar la proliferació de xàfecs als Pirineus i en punts del nord-est de Catalunya.

L’anomalia de precipitació setmanal del model centreeuropeu (EMCWF) anuncia que aquesta setmana, la del 20 al 27 de gener, serà clarament més plujosa del normal a la península Ibèrica amb l’excepció de Catalunya i punts de llevant, on serà més seca a causa del predomini de vents del sud-oest, càlids i eixuts.

La setmana vinent, la del 27 de gener al 3 de febrer, no mostra, ara per ara, cap tendència clara pel que fa a la precipitació en el cas de l’est de Catalunya. S’entreveu, per contra, més plujosa de l’habitual a Ponent i sobretot al centre i l’oest de la península Ibèrica.

Finalment, convé esmentar que els vents del sud faran arribar pols del Sàhara en suspensió en alguns moments a Catalunya.

Comparteix a: