A ningú no se li escapa que és una tardor molt eixuta en el conjunt de Catalunya i és que la pluja abundant i intensa, tan típica de la tardor, de moment no s’ha deixat veure per enlloc. Això però canviarà a partir d’aquesta setmana.

Una entrada de fred en altura obrirà les portes al canvi

L’anticicló atlàntic s’allargassa cap al nord i afavoreix, juntament amb una borrasca situada sobre les illes britàniques, un passadís d’aire fred en altura cap a latituds més baixes. A partir d’aquest dilluns l’embossament d’aire fred s’anirà deslligant de la circulació general atmosfèrica i es convertirà en una bossa freda tancada, és a dir, una DANA.

Previsió de la situació de la DANA per dimarts 22 d’oct., segons el model GFS

En aquest sentit, tots els models coincideixen en la formació d’una DANA que es desplaçarà de sud-oest al sud-est de la península Ibèrica. Aquesta és la configuració típica que acostuma a provocar grans precipitacions a Catalunya.

Previsió de la situació de la DANA la matinada de dimecres 23 d’oct., segons el model GFS

La pluja més important, a partir de dilluns

Aquest dilluns les precipitacions guanyaran terreny, en el que serà l’inici d’un episodi de pluja força general, a estones torrencial, que afectaran Barcelona i el conjunt de Catalunya.

La DANA continuarà activa ben bé fins dijous, quan es desplaçarà cap al nord i s’anirà diluint.

On plourà més?

Evidentment, dependrà d’on s’acabi situant la borrasca formada per aquesta entrada d’aire fred. Ara per ara, però,  tot apunta que la matinada de dimarts ja hi haurà una primera línia de pluja i tempesta torrencials, que es desplaçarà des del les comarques de Tarragona fins a les de Girona. Les zones més afectades sran el litoral i prelitoral. Especialment complicada es presenta la nit de dimarts i dimecres quan la pluja podria ser extremament abundant a les comarques de Girona i nord de Barcelona.

Previsió pluviomètrica i tèrmica per als propers dies en funció de diferents models meteorològics.

Necessitem aigua. I molta. Per tant, la pluja serà molt benvinguda. Atenció, però, amb les zones fàcilment inundables, lleres dels rius i rieres, ja que les precipitacions seran en la majoria dels casos torrencials, és a dir, que deixaran molta aigua en molt poca estona. Per tant, caldrà extremar la precaució.