Va ser molt testimonial i només uns pocs van poder donar testimoni dels pocs flocs de neu que van caure el 29 d’octubre del 2008. Va ser tot molt anecdòtic, però la notícia va ser que era octubre.
Només 1 ºC a la plaça del Tibidabo
Una potent irrupció d’aire fred que s’havia despenjat cap a nosaltres havia deixat ja una de les nevades més espectaculars i primerenques a Londres. Posteriorment, va arribar a casa nostra, impulsada per un front i una borrasca que van obrir les portes a aquesta nova massa d’aire extraordinàriament freda tenint en compte que érem a l’octubre.
Amb el pas del front, la temperatura va caure en picat i es van formar alguns ruixats que, amb la gran quantitat de fred que hi havia en capes mitjanes de la troposfera (-1 ºC a 850 hPa), van deixar algunes sorpreses en forma de neu.
I allà eren, un cop més, els membres del Comando Tibidabo, una associació encara activa avui dia que sempre dona fe de qualsevol floc de neu que pugui caure a casa nostra.
I, en efecte, tot i que l’espera es va fer (com és normal allà dalt) llarga i dura, a primera hora de la tarda i amb una temperatura propera a 1 ºC van caure els flocs de neu que tant desitjaven.
Així ho va explicar en aquell moment Alfred Rodríguez Picó al programa ‘El temps del Picó’, que emetia betevé en aquells moments
Una de les temperatures més fredes a l’octubre mai no registrades
Aquell dia, l’Observatori Fabra va marcar una temperatura mínima oficial de 2,8 ºC, fet que la converteix en el quart registre més baix mai no registrat en un mes d’octubre, només superat pel rècord absolut de l’any 1939 (1,7 ºC), el 1966 (2,5 ºC) i el 1941 (2,7ºC).
Més recents i igualment fredes trobem les dades de l’any 2018, any en què la temperatura va arribar a baixar fins als 3,3 ºC a l’Observatori Fabra.