el fred arribarà aviat

El fred d’hivern podria tornar aviat. La dita diu que el “març, marçot, mata a la vella i la jove si pot“, fent referència al fred que encara pot fer.

Els mapes apunten una més que probable entrada de fred tardana a partir de la dimecres vinent.

Tots els models indiquen una tornada del fred

Tots els grans models apunten una descàrrega d’aire fred en àmbit continental durant la setmana vinent.

L’entrada de fred serà més contundent a mitjans i finals de la setmana, i podria tenir el punt àlgid entre els dies 19 i 20.

El fred difícilment es pot escapar ja amb els mapes actuals, però encara s’ha d’acabar de definir la situació definitiva, tot i que el patró ens encamina cap a l’hivern.

Anomalia de temperatura divendres 19 de març a les 18 h (Font: WXCHARTS)

Gairebé tots els models apunten aquesta descàrrega d’aire fred cap a la Península. Fred i humitat, amb precipitacions que amb molta probabilitat seran en forma de neu a cotes inusualment baixes i que, en alguns indrets de la Península, podria quedar ben a tocar de la platja.

Neu a prop del mar?

El cert és que la segona quinzena de març s’encamina cap al fred. Un fred que al febrer no va fer i que al març podria tornar gairebé ja en l’últim sospir de l’hivern. No ho oblidem, el dia 20 entrarem oficialment a la primavera.

Sembla també força clar que l’entrada d’aire fred quedarà barrejada amb humitat.

A hores d’ara, el punt de més incertesa és saber on es produirà aquesta barreja màgica que pot donar lloc a nevades a cotes baixes. Alguns models indiquen que podria ser el litoral Cantàbric, per on la bossa d’aire fred més potent es podria “escapar” procedent de França.

El meteograma de Barcelona mostra temperatures per sota del que és habitual durant els propers 7-10 dies i amb possibles precipitacions a mitjans i finals de la setmana vinent. Font: Wetterzentrale

D’altres fan bascular la bossa de fred més potent una mica més al sud i fan aparèixer una potent borrasca al sud de les Balears, amb la qual cosa serien les muntanyes (llocs poc enlairats) del sud-est peninsular els indrets més afavorits per la neu.

I al “bombo” també hi és Catalunya. I és que alguns mapes indiquen que entre divendres i dissabte es podria donar aquesta barreja justa de fred que entraria pel nord i nord-est i humitat mediterrània.

Tot i que falta molt, no és gaire agosarat dir que allà on es doni aquesta barreja ideal de fred i humitat serà fàcil veure neu per sota dels 400/500 m o fins i tot força més avall. La cota de neu es podria desplomar en moments de xàfec, especialment si la precipitació cau amb certa intensitat.

Sigui com sigui, es tracta d’un episodi encara amb un grau d’incertesa molt alt i encara per definir.

La segona quinzena de març, una vegada més

No per ser una entrada de fred tardana serà excepcional. De fet, tot el contrari.

Sense anar més lluny, en els darrers anys trobem nombrosos precedents d’entrades d’aire fred gairebé a l’últim minut de l’hivern.

L’any passat vam tenir un patró hivernal molt semblant al d’enguany. Una potentíssima borrasca al gener (Gloria), amb fred previ seguit d’un febrer extraordinàriament càlid i d’un març que va tornar a repetir els registres de fred del gener, just a les portes del mes d’abril.

També el 2019 ens va portar fred a les acaballes de l’hivern i, a principis d’abril, teníem registres de febrer.

Però el que probablement recordareu més serà el març del 2018, que, amb una de les nevades més importants i tardanes registrades a l’Observatori Fabra, ens va deixar una Barcelona de postal el primer dia de primavera.

Qui sap si encara la neu ens sorprendrà abans no acabi l’hivern!