Marc Bret
Els Alps de la Provença vistos a l'alba des del Noufonts (el Ripollès), a 411 km de distància. Autor: Marc Bret

Marc Bret és un fotògraf especialitzat a fotografiar horitzons llunyans. Entre altres fites, aquest expert en fotografia ha immortalitzat desenes de vegades el perfil de Mallorca des de Barcelona, però també des de molts altres indrets de Catalunya.

Ara fa cinc anys, Bret va arribar a fotografiar la silueta del massís dels Écrins (als Alps francesos) des del cim de Finestrelles (al Ripollès), situat a 440 km de distància. La fotografia va suposar un rècord mundial de distància entre dos punts (terra-terra). Aquesta efemèride ha estat inclosa al llibre Guinness de rècords mundials.

Nou rècord d’astropaisatge

Ara fa dos anys, Bret va fotografiar els Alps durant la sortida de sol, és a dir, amb el disc solar darrere del perfil de les muntanyes (astropaisatge).

El massís interceptat en la fotografia va ser el massís d’Estrop, als Alps de la Provença. Concretament la Tête de l’Estrop (2.961 m), a 408 km de Noufonts, i els Trois-Évêchés, de 2.819 m i a 410 m de distància d’aquest indret dels Pirineus. Recentment, el 16 de juliol del 2021, Bret va tornar a interceptar la Tête de l’Estrop, però també Le Trois Évêchés, a la sortida de sol.

Dijous, 29 de juliol del 2021, Bret ha rebatut el seu propi rècord de distància d’un astropaisatge. En aquesta ocasió, tot i la presència de nuvolositat, ha pogut copsar des del Noufonts les siluetes altament distorsionades de diversos cims dels Alps de la Provença, emplaçats una mica més cap al sud-est de la Tête de l’Estrop.

La distància entre l’observador i les muntanyes fotografiades és de 411-412 km, per tant supera els rècords precedents de la Tête de l’Estrop.