foto observatori fabra calendari omm 2023
Fotografia preseleccionada d'Alfons Puertas, l'observador del Fabra

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM), l’entitat encarregada de facilitar la cooperació internacional en l’àmbit de la meteorologia, cada any du a terme un concurs per seleccionar les 13 fotografies que il·lustraran el calendari del 2023 de l’organització. Es tracta d’un concurs obert en què es reben imatges relacionades amb la meteorologia d’arreu del món. Doncs bé: la fotografia presentada per l’observador meteorològic de l’Observatori Fabra, Alfons Puertas, lluirà al calendari de l’OMM 2023.

De la vuitantena de fotografies preseleccionades entre les més de 1.500 fotografies que s’hi havien presentat aquest any, n’hi havia tres de dos fotògrafs catalans. A partir de la votació popular feta durant el mes d’octubre i de la decisió final del tribunal, la foto de Puertas ha estat una de les seleccionades. Serà la fotografia que il·lustrarà el mes de juny.

Una foto de l’observador del Fabra Alfons Puertas, entre les finalistes del concurs de l’OMM
De la vuitantena d’imatges preseleccionades, n’hi ha dues més d’un altre fotògraf català, concretament d’Emili Vilamala (Osona)

Un potent cumulonimbus calvus davant de Barcelona

A la fotografia es pot veure un cumulonimbus calvus just davant de Barcelona. Fins i tot, s’arriba a intuir la cortina de precipitació que descarregava mar endins al centre de la imatge. Acompanyen el cumulonimbus diversos edificis emblemàtics que fan que s’identifiqui ben ràpidament que es tracta de Barcelona, com ara la Sagrada Família o les torres de la Vila Olímpica.

Alfons Puertas va poder captar aquesta instantània el 18 d’agost del 2022 des de l’Observatori Fabra, que gaudeix d’unes vistes privilegiades sobre Barcelona gràcies als 414 metres d’altitud en què es troba. Un mes que va estar marcat per les tempestes, algunes de les quals van ser intenses i acompanyades de ventades i pedra.

El temps del pont de desembre 2022: Plourà? Què diuen ara per ara els mapes per al 6 i 8 de desembre?

Des de l’equip de @btveltemps volem felicitar l’Alfons per haver estat l’autor d’una de les 13 imatges seleccionades i per haver portat l’Observatori Fabra i Barcelona al calendari de l’OMM 2023. L’enhorabona!