neu Garraf
foto: Marc Lemus

Finalment el pronòstic ha anat prou acurat amb el que ha passat a la realitat. La neu ha acabat fent acte de presència en alguns indrets ben propers a Barcelona, com és el cas del massís del Garraf on s’ha vist neu fins i tot a tocar de mar. També s’han arribat a veure alguns flocs petits al Tibidabo.

Però com apuntaven ahir ja molts models, la nevada ha estat testimonial. Veure flocs. Ara bé, remarcable aconseguir veure neu gairebé fins al nivell del mar al mes d’abril. Tota una fita realment complicada.

Virgues de neu a Barcelona i alguns flocs a tocar de mar

En el cas de Barcelona han estat moltes les persones que han fet referència al color del cel i és que, en efecte, teníem cel de neu. De fet, al Tibidabo i Collserola s’han vist alguns flocs de neu i també a indrets molt propers, com Sant Feliu de Llobregat.

Aquell color gris blanquinós barrejat amb algunes cortines de color blanc que no arribaven a tocar terra (virgues) però que són símptoma inequívoc que la precipitació és sòlida ja eren indicador que el poc que pogués caure, seria blanc.

Poca intensitat i poca humitat

L’equilibri fràgil per veure flocs de neu s’ha donat de moment amb més evidència al Garraf, on la precipitació ha estat una mica més intensa (molt poc) però suficient com per aconseguir arribar a la superfície, on la humitat relativa era baixa.

Una baixa humitat que, si bé és cert que per una banda dificulta l’arribada de la precipitació, d’altra en facilitat que sigui en forma sòlida malgrat tenir temperatures superiors als 4-5 ºC, com ha passat en alguns punts del Garraf, fins i tot a tocar de mar, com és el cas de Sitges.

El radar diu que neva i no neva

I un altre clàssic en situacions de neu, la banda brillant del radar, que fa que la imatge que tothom pot veure i a la que estem acostumats quedi distorsionada per unes partícules de neu i pluja que el que fan és augmentar la reflectivitat.

El resultat: allà on semblava que havia d’estar plovent o nevant amb una mica d’intensitat, amb prou feines queien algunes gotes o flocs despistats.

Les xarxes han bullit amb aquest episodi anòmal en ple mes d’abril que, encara que sigui de forma testimonial, ens ha deixat neu a cotes inusualment baixes.