Aquest dimecres, el ramat que durant dos mesos i mig ha pasturat per Collserola se’n tornarà a casa, al massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac. El ramat, format inicialment per 295 caps de bestiar, 135 ovelles, 80 cabres, 70 xais i 10 cabrits, se’n va amb una ovella menys, que va morir, i amb uns quants xais més que han nascut durant aquest temps. El trasllat dels animals es farà en tres viatges, el primer està previst al voltant de les 10 h del matí.

Balanç positiu de l’experiència

L’Ajuntament de Barcelona, un cop finalitzada la prova pilot, avaluarà els resultats de la feina feta per les ovelles en la prevenció d’incendis. Un dels principals objectius de la pastura per Collserola ha estat netejar el sotabosc de les zones forestals i disminuir així les probabilitats d’incendi, una tasca que fins ara es feia de forma mecànica amb desbrossadores. Si l’avaluació dels resultats és positiva, la pastura es podria estendre a als altres tres districtes que toquen a la muntanya, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i Nou Barris.

Ferran Pauné, l’ecòleg que ha implementat el ramat a Barcelona, n’ha fet una valoració molt positiva de l’estada dels animals a Collserola i ha destacat la bona convivència que ha tingut el ramat amb els ciutadans.

Un ramat de 300 cabres i ovelles ja pastura per Barcelona

El ramat tornarà a Barcelona a finals d’any

Està previst que el ramat torni a Barcelona cap a finals d’any, a la mateixa zona d’Horta. Tot i això, aquest dimecres ja es començarà a desmuntar el tancat provisional que es va construir al camp de futbol de la Font del Gos i que ha estat el lloc d’estada del bestiar. El corral disposava d’una tanca electrificada, un dipòsit d’aigua per als abeuradors i una caseta magatzem per als pastors que se n’han cuidat.