descarbonització neutralitat climàtica 041120
L'Estratègia de Descarbonització a Llarg Termini pretén reduir un 90% les emissions

La Generalitat ha donat per finalitzat l’episodi ambiental per alta pol·lució per partícules ens suspensió (PM10) que ha afectat fins a 40 municipis de la conurbació de Barcelona la darrera setmana. Els nivells d’aquestes partícules contaminants han caigut pel descens de la mobilitat el cap de setmana i per l’entrada de vent que les ha dispersades.

L’Ajuntament ja ha anunciat que ha desactivat el protocol d’actuació en casos d’episodi per PM10. Segons el consistori, mentre ha durat, s’ha incrementat el reg amb aigua freàtica a les principals vies de la ciutat i s’han prohibit les activitats que generen pols en obres. Això últim, tal com va poder comprovar betevé, no es va complir. Obres com les de Glòries o la Meridiana van continuar a ple rendiment.

Episodi sense restriccions de trànsit

Aquest episodi de contaminació per partícules va encendre el debat sobre si les mesures que apliquen les administracions per combatre la pol·lució són suficients. L’investigador del CSIC Xavier Querol va explicar al programa ‘bàsics’ que, a parer seu, aquí a Catalunya i Barcelona no s’és prou valent si es compara amb altres ciutats europees. Segons Querol, la Zona de baixes emissions (que entrarà en vigor de manera permanent el gener del 2020) arriba tard. A més, creu que s’hauria de complementar amb altres mesures, com el peatge urbà. Una possibilitat que la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, no descarta en el futur. 

També Ecologistes en Acció ha denunciat aquests dies la manca d’accions eficaces per pal·liar la mala qualitat de l’aire. Considera que en els casos d’episodi per partícules com el que hem viscut també s’haurien d’activar les restriccions de trànsit. L’AMB va decidir que només s’aplicarien quan es produís un episodi per òxids de nitrogen. Des que es va aprovar, el 2017, no n’hi ha hagut cap.

Conseqüències per a la salut

Un estudi de l’Hospital del Mar alerta que l’alta contaminació no només produeix problemes respiratoris als barcelonins i augmenta la possibilitat de tenir càncers com el de pulmó. També té una incidència clara en la probabilitat de patir un ictus. De fet, en un estudi recent, han determinat que la possibilitat de tenir-ne un creix un 20 % els dies posteriors als episodis de contaminació. Això vol dir que aquesta setmana esperen notar un increment de pacients a l’hospital per aquesta malaltia vascular cerebral.