allau desembre 2019
allau del desembre de 2019 al Gra de fajol. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

La temporada de neu i d’allaus 2019-2020 s’ha donat per finalitzada, tal com ha indicat amb un tuit l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Una temporada amb molts alts i baixos però que en còmput general ha tingut, segons explica l’ICGC, un grau mitjà de perill per allaus per sota del que és habitual.

Bon i prematur inici i aturada fins al Gloria

La temporada de neu i allaus va començar gairebé de cop a principis i mitjans del mes de novembre, amb l’arribada d’una massa d’aire freda que va deixar-nos les primeres temperatures hivernals i un bon mantell de neu per fer matalàs.

Va ser aleshores quan l’ICGC va iniciar els primers butlletins de predicció d’allaus de la temporada, que s’han allargat fins aquest passat cap de setmana.

Accident al Gra de Fajol el desembre de 2019. font: ICGC

Un inici prometedor que no va tenir continuïtat. De fet, després d’un novembre fresc i nivós ens va arribar un desembre sense gairebé neu i amb temperatures molt més elevades del que és normal, cosa que va transformar l’estat de la neu en un mantell molt humit, provocant gran part dels accidents per allaus que l’ICGC ha recopilat en la present temporada, la majoria, al Ter-Freser.

El Pirineu amb prou feines va veure gairebé més neu que la caiguda al novembre i principis de desembre, fins l’arribada del temporal Gloria, que va deixar registres importantíssim i grans congestes de neu que superaven el metre i mig a molts indrets de cota mitjana i alta, sobretot de la part més oriental.

Tot i aquest gran episodi de neu, les allaus associades al Gloria van ser més aviat de poca magnitud, tot i que nombroses. A més a més, durant aquest episodi no es va reportar cap accident per allaus a casa nostra.

El març, el segon moment “clau” de la temporada

Els diversos episodis de neu del mes de març van general el segon moment clau de la temporada pel que fa als accidents per allaus. De fet, el 3 de març hi va haver l’únic accident mortal de la temporada, al cap de Baqueira, quan una persona que feia esquí fora pista va morir per una allau.

Resum nivològic i d’activitat d’allaus. Temporada 2019-2020 from ICGCat on Vimeo.

Abril i maig han estat períodes de pluges i de temperatures molt més elevades, que han comportat la fusió i desgel de bona part del mantell nival. De fet, en el cas de l’Aran i alguns indrets del Pirineu Occidental la ràpida fusió, barrejada amb la manca de neu d’enguany a la cara nord, ha fet que hagi estat l’any en què més aviat ha desaparegut la neu a la Bonaigua. A dia 3 de maig ja havia desaparegut del tot, un mes més d’hora del que és normal.

El butlletí de predicció d’allaus tornarà l’1 de desembre

Si la meteorologia no obliga a començar els butlletins abans, com ha fet aquesta temporada 2019-2020, el butlletí de prediccio d’allaus que elabora l’ICGC no tornarà ja fins al proper 1 de desembre.