
Ens trobem ja a la recta final de l’hivern climàtic, que finalitzarà el dia 28 de febrer. De moment, de fred n’ha fet ben poc, un clàssic que els darrers anys ja s’ha convertit en un fet recurrent.
Pocs episodis de baixes temperatures fins ara a Barcelona
Tret de l’episodi breu de baixes temperatures de la Puríssima i el de la Setmana dels Barbuts, l‘hivern 2024-2025 ha estat marcat per la suavitat tèrmica a Barcelona i en el conjunt del territori català.
Aquest hivern, però, no serà ni de bon tros el més càlid mai registrat a l’Observatori Fabra de Barcelona, a diferència del 2023-24, rècord absolut per suau. A hores d’ara, a menys de dues setmanes per finalitzar l’hivern, la temperatura mitjana (provisional) és de 10,5 ºC, un registre que situaria l’hivern 2024-25 com el setè més càlid de tota la sèrie iniciada l’any 1915.
Ambient més suau de l’habitual fins a les acaballes del mes de febrer

Els mapes del temps a curt termini auguren que aquesta setmana continuarà marcada per l’ambient poc hivernal a Barcelona i Catalunya.
Entre dilluns, 17, i divendres, 21 de febrer, ens trobarem en un escenari d’altres pressions i sota la influència de vents de component sud i sud-est que ens aportaran humitat, però també impulsaran una massa càlida en altura procedent del nord d’Àfrica cap a Catalunya i l’oest d’Europa. La temperatura s’emplaçarà per damunt la mitjana i fins i tot s’espera la presència de pols del desert del Sàhara en suspensió. Les gelades aniran comptades i fugiran fins i tot de les zones més elevades dels Pirineus.
En conjunt, la setmana vinent, podria finalitzar amb una temperatura mitjana més de 3 ºC superior als valors habituals per a l’època de l’any.


L’escenari és més incert de cara al cap de setmana del 22 i 23 de febrer davant la possibilitat que pugui afectar-nos una massa d’aire més freda i inestable en altura i aportar-nos, de retruc algunes precipitacions. La darrera setmana de febrer podria dur-nos valors de temperatura una mica més pròxims a la normalitat, tot i que la fiabilitat d’aquest pronòstic és, a hores d’ara, molt baixa. Tot plegat podria anar associat a un context més inestable i a la presència d’algunes precipitacions.
El meteograma de Barcelona (gràfica inferior) entreveu aquesta baixada de la temperatura coincidint amb l’arribada del mes de març, tot i que amb un grau molt elevat d’incertesa.

Març càlid, però potser amb més precipitació
Tot i que la fiabilitat dels pronòstics estacionals és baixa, sí que sovint poden aportar-nos pistes de com serà el temps a llarg termini.


Si ens basem en els dos grans models de previsió a llarg termini, el model estacional Servei del Canvi Climàtic de Copernicus (C3S/ ECMWF) i en el de l’agència nord-americana NOAA, podem comprovar que tots dos són coincidents i auguren un març més suau de l’habitual a Catalunya. L’anomalia positiva és especialment marcada al centre i el nord d’Europa.
L’esperança rau en la precipitació, que podria superar la mitjana climàtica a l’est de la península Ibèrica, un fet que podria fer-nos pensar en la presència de borrasques mediterrànies que podrien afectar també Catalunya.
Convé recordar, finalment, que el març ja és de per si un mes estadísticament força plujós a casa nostra. La precipitació mitjana a l’Observatori Fabra de Barcelona és de 54 litres per metre quadrat (període de referència 1991-2020):


