anomalies de temperatura al món i a Europa el febrer de 2021. Font: Copernicus /ECMWF

Ha acabat el febrer i, com cada mes, ja han sortit a la llum les dades que elabora el servei per al Canvi Climàtic Copernicus i que ens dona una idea clara de com va evolucionant el clima.

El mes més fresc en gairebé 6 anys

De les dades se’n desprèn que, a nivell mundial, hem tingut un mes de febrer que s’ha ajustat gairebé al mil·límetre a la mitjana climàtica planetària, només amb una desviació de 0,06 ºC per sobre de la mitjana del període 1991-2020

Es tracta del mes amb una anomalia més “freda” des de l’abril de 2015, fa gairebé ja 6 anys.

Malgrat tot, per trobar un mes per sota de la mitjana planetària cal anar encara més lluny. El febrer de 2014 el planeta va estar per darrer cop per sota de la mitjana climàtica del període 1991-2020, una data que s’allunya fins al juny de 2008 si el període de referència és el fins fa poc vigent 1981-2010.

Al cap i a la fi, l’escalfament global continua sense aturador malgrat aquestes petites fluctuacions de la temperatura que fan que se celebri gairebé com una victòria el que en realitat és un mes totalment normal.

Dos pols freds contundents

Aquest febrer ha estat un febrer de rècords, tant de fred com de calor.

S’han batut rècords històrics de fred en alguns estats dels Estats Units, on han vist nevar per primer cop en gairebé un segle.

En el cas europeu, l’anomalia és especialment freda a Rússia, Sibèria, els països escandinaus i les repúbliques bàltiques mentre que ha estat càlid a la resta, Barcelona inclosa.

Grans zones d’Europa han vist com en pocs dies es passava d‘una situació de fred excepcional a tenir rècords històrics de temperatura màxima en un mes de febrer, en el que ha estat sense cap mena de dubte un mes de grans contrastos.

Febrer ha quedat a nivell europeu gairebé 0,2 ºC per sota de la mitjana, res a veure amb el rècord històric de l’any passat, amb més de 3ºC per sobre del que és habitual.