El Far del Llobregat, un dels fars que encara funciona però que ara s'ubica dins del Port de Barcelona

Barcelona, ciutat de mar. Barcelona, ciutat de port. Barcelona, ciutat de fars? Qui més qui menys en sap reconèixer com a mínim un. Alguns potser en coneixeu algun més. I els més ficats en el món marítim de casa nostra segur que en sabeu distingir fins a quatre o cinc. I el cas és que us en parlarem concretament de sis.

El far de Montjuïc

El far de Montjuïc, vist des de la ronda del Litoral

Aquest és el que probablement més gent coneix, atès que es pot veure amb facilitat des del Castell de Montjuïc o també circulant per la ronda del Litoral. Es va construir a principis del segle XX amb la idea de substituir el far del Llobregat i el far de la torre del Rellotge actual, al moll de Pescadors. Construït el 1906, va començar funcionant amb una làmpada de petroli. L’edifici que veiem actualment no es va acabar fins a l’any 1925. La seva llum es pot veure fins a 26 milles nàutiques de distància, uns 48 km mar endins.

El far del Llobregat

El far del Llobregat, dins del Port de Barcelona

És una de les joies barcelonines més amagades, atès que és dins del recinte del Port de Barcelona i no és visitable ni visible des de cap altre punt, més enllà d’alguna de les parts més altes de Montjuïc i molt des de la llunyania.

Es va inaugurar el gener del 1852 i s’ubica a la que aleshores era la desembocadura del riu Llobregat. Protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, la seva llum continua funcionant tot i estar envoltat de dipòsits. La llum arriba fins a 21 milles. En els seus orígens, l’oli d’oliva era l’energia que es feia servir per fer llum.

Els fars bessons de les dues bocanes

Vista des d’un dels fars bessons, en aquest cas, del de la bocana nord del Port de Barcelona

De creació recent, es van inaugurar dos fars bessons a finals de l’any 2015 a les dues bocanes (nord i sud) del Port de Barcelona. Tenen tots dos 12 metres d’alçària i projecten la seva llum fins a 14 km mar endins. Aquesta llum, evidentment, ja no funciona ni amb carbó, ni amb petroli ni amb oli d’oliva sinó amb LED de darrera generació. Es pot veure bé el far de la bocana nord i arriba al final del nou passeig del trencaones, darrere de l’Hotel W.

Far de la bocana sud. Foto: Port de Barcelona

I fins aquí els quatre fars que encara funcionen a casa nostra. Però encara se poden veure vestigis del que, en una altra època, també van ser fars… i de ben segur que els coneixeu.

La Torre de la Llanterna

La torre del Rellotge actual, abans Torre de la Llanterna, quan era far

I sí, la torre del Rellotge actual va ser abans de rellotge llanterna, perquè era el far de Barcelona. Aquest far va ser construït el 1772, fa gairebé ja 250 anys. Igual que el far del Llobregat, està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. Va estar en funcionament com a far fins a principis del segle passat, quan, amb l’ampliació del port, va ser substituït pel far de Montjuïc. Tot i això no el van enderrocar i el van transformar en rellotge, manera amb què ha arribat fins als nostres temps. Aquesta joia la podem veure passejant pel moll de Pescadors.

Com a curiositat geogràfica, s’ubica exactament al lloc hipotètic on confluirien les avingudes del Paral·lel i Meridiana. I els seus quatre cantons marquen gairebé de forma exacta els quatre punts cardinals.

L’antic far del trencaones

Vista de l’antic far del trencaones

Aquest ja no existeix i és probable que molts no el recordeu i que per a molts altres sigui un autèntic símbol. L’antic far del trencaones va funcionar des del 1927 i fins al 1968. De 33 metres d’alçària, la seva llum es projectava fins a vuit milles mar endins.

A la seva base s’ubicava el primer restaurant Porta Coeli, que amb l’enderrocament del far, l’any 1968, també va haver de canviar la ubicació inicial, tot i que sense perdre l’encant d’un restaurant que va funcionar fins a l’any 2000 i que per a molts era visita obligada quan es viatjava amb la família en golondrina.