
Els més observadors ja se’n han adonat. El que s’identifica com a so de l’estiu, el dels falciots, ja fa uns dies que es comença a fer present als carrers de Barcelona.
Els seus xiscles, aguts i estridents, posen la banda sonora de l’anomenada hora blava de viles i ciutats de tot el territori, aquella franja del crepuscle en què el sol es troba per sota l’horitzó. Aquesta interval de temps del matí o del vespre es caracteritza per una lluminositat i activitat especials. Els falciots enguany han arribat força en línia amb la mitjana.
L’arribada del falciot negre, enguany en línia amb la mitjana històrica
Per conèixer com evoluciona la població de falciot negre a Catalunya (Apus apus) podem consultar les llistes del portal Ornitho.cat, que recull i intercanvia informació sobre les observacions de diverses espècies animals, sobretot d’ocells. El portal disposa d’un visor de llistes que permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels naturalistes i ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte a l’any anterior i respecte a la mitjana de tots els anys d’observacions. Es tracta de dades orientatives que permeten observar la tendència d’un any en concret.

El gràfic corresponent al falciot negre permet comprovar que el gruix de l’arribada s’ha produït enguany a llarg de la primera quinzena del mes d’abril, uns dies més tard que l’any passat però força en línia amb la mitjana històrica.
El gràfic permet veure que els falciots solen ser presents a Catalunya entre l’abril i el juliol. La seva marxa cap a Àfrica és prematura si la comparem amb la d’altres ocells migradors, per exemple les orenetes. El gràfic també permet intuir que l’any passat, però també el 2023, la marxa a l’estiu es va produir una mica abans de l’habitual.
Falciots i ballesters, presents a Catalunya
D’aparença similar a la del falciot negre, a Catalunya també podem veure el falciot pàl·lid (Apus pallidus), el qual es caracteritza per tenir tonalitats més clares però que és difícil de no confondre’l amb el primer.
A banda, també podem observar el ballester comú (Tachymarptis melba). Es diferencia fàcilment del falciot negre pel fet de ser més gran, pels seus colors bruns i per tenir la part de sota blanca. Tant el falciot pàl·lid com el ballester comú són presents a Catalunya des de fa algunes setmanes.
Les orenetes van notar, possiblement, la pluja i el fred del mes de març
L’oreneta cuablanca, l’espècie més habitual a zones urbanes com Barcelona, va començar a fer-se present a principis de març. L’arribada va ser una mica prematura respecte d’altres anys, però força en bloc i uniforme durant la primera quinzena del mes. La gràfica de freqüència d’observació d’Ornitho.cat, però, permet comprovar que les observacions per part dels naturalistes van disminuir entre mitjans de març i mitjans d’abril.

La pluja freqüent, el fred i els dies de vent a Catalunya, però també a la resta de la península Ibèrica i fins i tot al litoral marroquí, probablement van fer que aquesta espècie es deixés veure menys o que tingués més problemes dels habituals per continuar progressant cap al nord.

Aquesta anomalia en l’arribada, tot i que menys marcada, també s’observa en el cas de l’oreneta vulgar, espècie molt habitual però més present en pobles i zones rurals que l’anterior.


