falciot
Falciot. Autor: pau.artigas (Viquipèdia)

Orenetes i falciots són aus que associem amb el bon temps pel fet d’arribar entre el març i l’abril, i acompanyar-nos amb el seu vol i el seu cant durant les setmanes més càlides de l’any. Es tracta d’aus que passen l’hivern molt lluny d’Europa, a l’Àfrica subsahariana, i que cada any realitzen un llarg i perillós viatge migratori.

El falciot (“Apus apus”), “vencejo” en castellà, és un ocell estival que vola de forma incansable. De fet, sempre els veiem volant, mai aturats en arbres o en cables elèctrics com fan les orenetes. En realitat, volen gairebé sense parar des que neixen fins que moren, de dia i de nit. Cacen, dormen a l’aire i tan sols paren en cavitats durant l’època reproductiva.

Com són els falciots?

Vistos de lluny semblen de color negre, tot i que no ho són. El plomatge és fosc, certament, però en realitat marró fosc, sense taques. Només en tenen a la gola, que és de color més clar.

Les ales dels falciots són molt llargues i en forma de falç, un tret que els permet volar a molta velocitat i a gran altura, per poder caçar insectes i volar llargues distàncies.

De dia solen volar a més altura, per això sembla que no hi siguin. Al capvespre, en canvi, aprofitant la presència d’insectes associada amb la menor insolació i a l’augment de la humitat, poden veure’s volar més avall, a prop dels terrats, tot fent maniobres acrobàtiques de gran precisió.

Els falciots ja comencen a marxar cap a l’Àfrica

Potser ens pot resultar estrany que, quan tot just arriba el pic de l’estiu els falciots comencin a abandonar el nostre territori. El cert és que la partida dels falciots vers el sud s’inicia a finals de juliol o a principis d’agost, tot i que alguns no se’n vagin fins a finals d’agost.

El visor de llistes d’ ornitho.cat permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte de l’any anterior i la mitjana de tots els anys d’observacions. El gràfic permet visualitzar fàcilment el patró fenològic de cada espècie i conèixer, en aquest sentit, quan acostumen arribar i marxar les espècies migradores de Catalunya.

ico
Evolució de la freqüència d’observació del falciot. Font: Ornitho.cat (Ornithollistes)

En el cas del falciot, podem comprobar que, tot i que encara és present a Catalunya, aquests dies se’n detecten molts menys que a principis de juliol, un fet que ens indica que una part de la població ja ha marxat.

Enguany la freqüència d’observació ha augmentat, però convé tenir present que hi pot haver influït també el confinament, que ha esbiaixat les observacions cap a zones humanitzades perquè hi havia més persones des de casa observant aus per la finestra.

Què els passa als falciots si cauen a terra?

El falciot es passa quasi tota la seva existència volant amunt i avall. Si algun exemplar cau a terra perquè topa amb algun element urbà (obstacle) aleshores té greus problemes per tornar a emprendre el vol. Les potes són menudes, adaptades a arrapar-se a les parets, però no a caminar per terra. A més, si cauen, les ales, llargues toquen a terra i impedeixen que puguin enlairar-se de nou.

Perquè tornin a sortir volant convé agafar l’ocell i llançar-lo a l’aire en un indret sense obstacles, de manera que puguin recuperar-se i marxar volant. Malgrat això, si en trobem algun exemplar a terra, pel motiu que sigui, convé trucar als Agents Rurals (112 o 935 61 70 00) o bé a algun centre de recuperació de fauna que se’n pugui fer càrrec.

Els falciots, ocells d’alta importància protegits per la llei

Tal com s’especifica al web del Departament de Territori i Sostenibilitat,  els falciots són aus urbanes protegides per la llei, així com l’oreneta vulgar, l’oreneta cuablanca o el ballester.

Es tracta d’ocells insectívors de gran valor que contribueixen al control de les poblacions d’insectes, per exemple, el mosquit tigre.

Altres ocells protegits que també podem trobar en entorns urbans són la gralla, el xoriguer comú, el falcó pelegrí, l’òliba i el mussol, a banda d’altres aus que puguin estar de pas a la ciutat.

Està totalment prohibit qualsevol tipus d’actuació que pugui perjudicar-los, com la destrucció de nius. En el cas dels falciots, els nius els fan dins d’esquerdes, forats dels edificis o bé aprofiten nius de pardals.