Segur que tornarem a tenir una altra pandèmia“. Així de contundents es mostren els experts, a l’hora de valorar les probabilitats que es repeteixi una situació com la que estem vivint actualment a conseqüència del coronavirus. Fins i tot, s’aventuren a afirmar que “el més difícil és que això no es produeixi“.

Són afirmacions que han fet en una conversa al programa ‘reset’, de betevé, l’investigador de l’IRTA-CReSA, Joaquim Segalés, i Jordi Serra, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de l’IRBIO. Tots dos han instat a prendre mesures preventives per evitar que sorgeixin noves pandèmies.

L’efecte de la globalització

Serra ha atribuït a la globalització la propagació dels virus perquè no s’han pres “precaucions”. Ha posat com a exemple “les plagues de mosquit tigre“, les “papallones del boix, que estan arrasant l’Alta Garrotxa” i la vespa asiàtica.

“Tot ve del mateix lloc”, ha dit, en referència a la Xina, “perquè és una zona emergent i molt comunicada amb la resta del món”. En aquest sentit, l’investigador de l’IRBIO ha instat a “prendre consciència” i a “fer algun canvi” en el model econòmic actual.

Més contacte amb els animals

Un altre dels factors de risc que ha assenyalat Serra és el del contacte amb els animals. “Tenir animals en granges, tots junts, amb poc espai fa que, si un s’infecta, la propagació és molt ràpida”, ha afirmat l’expert, alhora que “augmenta la probabilitat que hi hagi mutacions“.

Tenir animals en granges i amb poc espai fa que la propagació sigui molt ràpida i augmenta la probabilitat que hi hagi mutacions.”
Jordi Serra, del departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de l’IRBIO

Això és el que va passar a Dinamarca, on es van sacrificar 17 milions de bisons infectats del SARS-CoV-2, després que “una nova soca del virus va saltar a l’espècie humana”. En aquest sentit, Jordi Serra ha avisat que “ara circulen molts virus nous” i que “des de principis de segle, estem augmentant la probabilitat que els virus ens arribin als humans de manera molt accelerada”.

Els reservoris animals, font de reinfeccions

No ens podem permetre que es generin reservoris animals“, ha advertit, de la seva banda, Joaquim Segalés. És a dir, que el virus es vagi propagant entre altres espècies i vagi fent mutacions. L’investigador de l’IRTA-CReSA sosté que això podria fer que “quan tinguem la pandèmia controlada en les persones”, es produeixin “reinfeccions”.

La història es repeteix

Serra també ha explicat que “hem de ser conscients que això probablement es repetirà“. Segons el representant de l’IRBIO, ja fa temps que “estem rebent avisos“, entre els quals ha citat el SARS-CoV-1, el coronavirus MERS, l’Ebola, el zika o el dengue, entre d’altres. “No ens ha d’agafar a contrapeu, hem de començar a prendre consciència de tot això i canviar hàbits“, ha dit.

Crida a la recerca i a la prevenció

En un sentit molt similar, Segalés ha fet una crida a “passar a una agenda reactiva” per anticipar-se als problemes, enlloc de “reaccionar”, com ha dit que es fa actualment. Per això, l’investigador de l’IRTA-CReSA ha instat a prendre mesures polítiques, entre les quals “investigar, fer recerca de base i invertir“. Segons Segalés, “si no som capaços de fer-ho, estem condemnats a tornar-ho a patir“.