mimosa
Mimosa a l'Observatori Fabra

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l’estiu 2019 ha estat el cinquè més càlid des que se’n registren dades a l’Observatori Fabra, el 1914. Concretament, ha estat 1,2 ºC per sobre de la temperatura mitjana dels darrers 30 anys de dades i coincideix amb l’anomalia de calor de l’estiu del 2017. La calor ha estat especialment notable al tram final de l’estiu.

Per què la temperatura mitjana es calcula només dels darrers 30 anys de dades?

Marc Prohom, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei de Meteorologia de Catalunya, explica que és important poder comparar les dades entre anys diferents, però també amb les dades d’altres observatoris meteorològics. És per aquest motiu que existeix un període de referència comú a tot el món per poder comparar les anomalies tèrmiques o pluviomètriques assolides. Normalment, explica, és el període de 30 anys més recent (1981-2010), tot i que també es fa servir el darrer internacional (1961-1990).

El 2019 registra 10 dies amb temperatura màxima per sobre de la mitjana

Prohom també ha confirmat que aquest 2019 hi ha hagut una desena de dies amb rècords de calor. Dos d’aquests dies van ser el 30 i 31 d’agost, just quan l’estiu meteorològic acabava. Recordem que l’estiu meteorològic només preveu els mesos de juny, juliol i agost, mentre l’estiu astronòmic no acabarà fins al 23 de setembre.

La temperatura mitjana d’aquest estiu ha estat de 24,1 ºC a l’Observatori Fabra i el rècord de calor el té l’estiu del 2003, amb una temperatura mitjana de 26,7 ºC. A més de càlid, l’estiu del 2019 també ha estat sec.

La calor arriba a la fi

Amb l’entrada del mes de setembre ja s’ha notat una clara baixada de la temperatura. De fet, els mapes del temps pronostiquen valors de temperatura per sota dels que tocaria en aquesta època de l’any durant tota la primera quinzena de mes.

Els mapes a més llarg termini preveuen un setembre plujós en, però amb temperatura mitjana força normal per a l’època.