Sequera embassaments

El panorama meteorològic ha canviat radicalment des que va començar el mes de març. Els llargs períodes de calma i absència de precipitació de l’hivern han quedat enrere. Les dues darreres setmanes ha predominat el vent de llevant i gregal, els núvols i la pluja.

Acumulacions superiors als 100 l/m2

Barcelona no ha estat la zona més beneficiada del país, encara que s’han recollit entre 49 i 93 l/m2 des de l’1 de març. Les quantitats de precipitació més destacables s’han registrat als dos extrems del prelitoral, com sol passar en aquesta mena de situacions. Sense anar més lluny, el darrer episodi de pluja (entre els dies 19 i 22) ha deixat més de 100 l/m2 a l’interior de l’Alt Empordà i al Massís del Port. De fet, a aquesta zona de muntanya de les Terres de l’Ebre localment s’han superat els 250 l/m2.

Més neu ara que en tot l’hivern

Les capçaleres dels principals rius també han rebut pluges i nevades. En algunes zones dels Pirineu, justament aquests dies s’està registrant el gruix de neu màxim de tota la temporada. És el cas el vessant nord del Cadí, on l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya ha mesurat aquest 22 de març fins a 101 cm.

Gruix de neu acumulat durant la temporada 2021-2022 a l’estació meteorològica de Cadí Nord – Prat d’Aguiló (2143 m), del Servei Meteorològic de Catalunya. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

La mateixa situació es repeteix a l’altre cantó dels Pirineu, a Boí, amb 85 cm, mentre que a la Bonaigua s’està ben a la vora del màxim de l’hivern, amb 204 cm. En canvi, al sector més oriental dels Pirineus, de moment la neu acumulada no ha superat els registres de mitjans de desembre, malgrat que també s’ha observat un augment considerable durant les darreres jornades. Ara bé, fins a quin punt els embassaments ho estan notant?

El descens del nivell dels embassaments, frenat

En general s’ha observat poca variació en el volum d’aigua emmagatzemat. Com que es venia d’una situació de notable sequera pluviomètrica, una part important de la pluja s’ha filtrat en comptes de córrer rius i rieres avall. A més, el fet que la precipitació hagi estat en forma de neu a cotes mitjanes i altes dels Pirineus implica que s’hagi d’esperar al desglaç per veure’n la contribució.

El conjunt de les conques internes de Catalunya ha pujat un parell de punts entre els dies 10 i 22 de març. Els embassaments han passat del 52 al 54 % de la seva capacitat.

Evolució del volum d’aigua embassat (en hectòmetres cúbics) a l’embassament de la Baells. Font: Agència Catalana de l’Aigua

Sense cap mena de dubte, l’embassament de Darnius-Boadella, a la conca de la Muga, ha estat el més beneficiat: el volum d’aigua emmagatzemat ha arribat al 55 % del que hi cap al pantà, mentre que 12 dies enrere hi havia el 40 %. Cal dir, però, que es tracta d’un embassament relativament petit.

Al llarg dels pròxims dies, els embassaments del sistema Ter-Llobregat s’aniran omplint de mica en mica. En el cas del de la Baells, per exemple, al pantà hi està arribant un cabal de 8,7 m3/s, mentre que en surten 1,3 m3/s. A Sau, n’entren 33,5 m3/s i en surten 6,3 m3/s.