L’espigó de Bac de Roda s’ha convertit en un punt negre de residus llançats al mar. La sortida pluvial provoca que s’hi formi una massa de tovalloletes higièniques quadrada de 10 metres a cada costat, amb un gruix de més d’un pam. Aquestes deixalles s’han retirat en el transcurs de la neteja del fons marí del litoral de Barcelona que ha organitzat el Club Esportiu de la Guàrdia Urbana (ceGUB).

És la 13a edició d’aquesta recollida, feta per més de 40 voluntaris i en què s’han acumulat 600 kg de deixalles. La neteja, que es va iniciar el 30 de juny, ja va recollir el primer dia 250 kg de residus. Aquest dijous hi han sumat 350 kg més. En altres ocasions s’havien arribat a retirar fins a 1.500 kg de brossa.

Entre els objectes recuperats hi ha majoritàriament tovalloletes que es llencen al WC, llaunes, ampolles de plàstic, ampolles de vidre, burilles, fil de pescar i ploms.

La tovalloletes higièniques són el principal agent contaminant al fons del mar i la seva acumulació, després que es llencin pel vàter, amenaça les més de 160 espècies que conviuen a la platja de la Mar Bella.

Els 600 kg de deixalles s’han extret dels laterals i el frontal dels espigons de Sant Martí: el de Bac de Roda, el de la Selva de Mar, el del Bogatell i el de la Mar Bella, i ha estat possible gràcies a l’actuació d’uns 10 voluntaris, entre submarinistes de la GUB i altres participants en taules de surf de rem.

Ja hi ha data per a la 14a Neteja del Fons Marí del Litoral de Barcelona

El ceGUB ha anunciat que al setembre faran una altra edició d’aquest acte de voluntaris que volen posar el seu gra de sorra per protegir la fauna i la flora del fons marí. La intervenció següent serà al setembre i es farà en tots els espigons del litoral barceloní.

L’edició del setembre també preveu fer una neteja en superfície entre els forats de les pedres dels espigons, on s’acumulen deixalles de la gent que hi va a menjar, a pescar o a fer botellades, i que tripliquen en volum la quantitat de residus recollits al fons marí.

Aquesta neteja més exhaustiva també servirà per valorar la quantitat de residus generats durant l’estiu.

El fons marí, un abocador que no hauria de ser-ho

Malauradament, els residus qua acaben abocats al fons marí són un problema constant. Hi ha diverses iniciatives que miren de millorar aquesta situació, com la Neteja del Fons Marí del Litoral, que s’organitza des de fa gairebé una dècada en el marc de la iniciativa europea Let’s clean up.

Moltes altres entitats com Helisub, Sublimits i fins i tot TMB organitzen iniciatives per netejar el fons de les platges de Barcelona. Les tovalloletes són el principal agent contaminant, però també hi ha hagut troballes com bicicletes i maniquins.