Foto: Vicente Zambrano

L’estiu etern que vivim fa mesos podria estar a prop d’acabar-se o, si més no, de fer una aturada clara per tornar a la normalitat. Els mapes indiquen que la calor desmesurada d’aquests dies, que ha deixat alguns registres insòlits en una segona quinzena d’octubre, ha d’anar disminuint.

S’acaben els rècords i les nits tropicals

Aquest dimecres s’ha registrat a Barcelona un dia de ple estiu. A l’Observatori Fabra la màxima oficial va quedar en 28,8 ºC, una dada que ja és història meteorològica de la ciutat. No havíem tingut mai abans tanta calor en una segona quinzena d’octubre i només nou dies d’octubre (en més de 100 anys) amb màximes per damunt d’aquests 28,8 ºC (tots, a principis de mes).

Les nits tropicals s’han anat succeint una darrere l’altra i se n’han arribat a encadenar 11 de seguides a les Corts (Meteocat), també totes en una segona quinzena d’octubre escandalosa.

Tot això es podria haver acabat. La temperatura, que continuarà alta tot el que queda de mes, farà un pas enrere que evitarà amb molta probabilitat que se superin més rècords a Barcelona i, amb una mica de sort, les nits tropicals que han desaparegut aquest dijous, no haurien de tornar fins l’any que ve. “Haurien”, en condicional.

Temperatura encara molt per sobre del que seria habitual

Però perquè arribi el fred encara falta. De fet, aquest descens de temperatura lent que tindrem per acabar el mes d’octubre servirà simplement perquè la temperatura no quedi tan desviada dels valors habituals d’aquestes dates, però, tot i això, la suavitat continuarà com a protagonista tant de dia com de nit en els quatre dies que queden per finalitzar el mes.

L’octubre trencarà el rècord de temperatura mitjana de la sèrie del Fabra i probablement amb una diferència superior a 1 ºC respecte del rècord anterior i servirà per trencar un període de sis mesos amb temperatures desorbitadament altes en el que podem catalogar com a primer any amb sis mesos d’estiu a Barcelona.

Possible normalització de la temperatura la setmana vinent

L’esperança arribarà la setmana vinent.

Els models meteorològics indiquen el pas d’un front entre dilluns i dimarts. Serà poc actiu i tampoc no comportarà cap gran descens termomètric, però obrirà la porta a una setmana més dinàmica i en què ens podrien visitar masses d’aire clarament més fresc.

font: ECMWF

Així, tot i que el grau d’incertesa és encara molt elevat, són molts els models que insinuen l’arribada d’una massa d’aire d’origen polar entre dimecres i divendres, d’aquí a prop d’una setmana.

El fred de ple hivern quedarà encara molt lluny, però el canvi respecte de l’ambient actual serà notable i ens podria endinsar directament a la tardor, de la qual amb prou feines hem tastat alguns dies de finals de setembre. De dia podria continuar una certa bonança amb màximes al voltant dels 20 ºC o, fins i tot, un pèl superiors, però les nits seran clarament més fresques i, després de molts dies, caldrà una jaqueta a primera hora. A Collserola, fins i tot, es podria baixar dels 10 ºC per primer cop després de l’estiu.

Celebrarem la normalitat com una autèntica victòria però, en realitat, tindrem el que toca, ni més ni menys.

No es veu pluja enlloc

Si el desgavell termomètric és preocupant, més ho és encara la manca de pluja.

La tardor, tradicionalment l’estació més plujosa de l’any a Barcelona, està punxant sobre manera i l’octubre acabarà amb registres molt escarransits.

I, el que és més greu, no hi ha cap indici de pluja general i abundant en els propers dies. Amb sort celebrarem l’arribada de la màniga llarga durant la setmana vinent però el paraigua, aquell estri oblidat al fons de l’armari, sembla que haurà de continuar agafant pols com a mínim set o 10 dies més. Mala peça al teler amb els embassaments només al 36 % de la capacitat total.