Els eriçons han tornat a Montjuïc després de desaparèixer a la muntanya fa uns 30 anys. S’hi han tornat a instal·lar gràcies a un programa de biodiversitat municipal. Els eriçons són una espècie autòctona de Montjuïc però, a causa del procés d’urbanització previ als Jocs Olímpics, es van extingir a la muntanya. Aquests petits mamífers recoberts de punxes són animals urbans que han continuat presents en altres punts de Barcelona, sobretot a Collserola.

El 2018, l’Ajuntament va engegar un programa de reintroducció d’aquest animal a Montjuïc quan es van començar a detectar grups d’eriçons enmig de grans espais en obres, com les d’Adif a la Sagrera. Després de quatre anys es calcula que ja hi ha una colònia d’uns 200 exemplars d’eriçons a la muntanya.

Acompanyament i seguiment als animals

Els eriçons són una espècie urbana protegida. Per això, quan es localitzen grups d’aquests animals en espais d’obres cal la intervenció d’un equip de biòlegs per evitar que els mamífers prenguin mal. Els eriçons rescatats es porten al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torre Ferrussa. Allà se’ls reconeix, es desparasiten i se’ls marca per fer-ne un seguiment posterior. A continuació, se’ls porta a un espai d’aclimatació abans de deixar-los en llibertat.

Marcatge dels eriçons per al seu seguiment i control

A la muntanya de Montjuïc hi ha dos punts d’aclimatació per als eriçons. Un està al Viver Municipal de Plantes Tres Pins i l’altre al Jardí Botànic de Barcelona. “En aquests espais d’aclimatació, els eriçons estan una setmana. Aquí dins s’acostumen als sorolls i a les olors de l’entorn amb l’objectiu que reconeguin l’espai com territori propi“, explica el responsable del programa de biodiversitat de Parcs i Jardins de Barcelona, Octavi Borruel.

Hem constatat reproduccions i això demostra que la reintroducció és una realitat”
Octavi Borruel, programa de biodiversitat de Parc i Jardins
Eriçons a l’espai d’aclimatació del Viver Municipal de Plantes Tres Pins

Segons Borruel s’han detectat exemplars d’eriçons arreu de Montjuïc des que va començar la reintroducció de l’animal a la muntanya i s’ha constat que hi ha reproduccions periòdiques dels animals, fet que evidencia que el projecte està consolidat i que la reintroducció de l’eriçó a la muntanya és ja una realitat.

L’eriçó, un animal que necessita tranquil·litat

Fins ara s’han localitzat eriçons a nombrosos parcs i jardins de la muntanya, com als Jardins de Joan Brossa i als Jardins de Mossèn Costa i Llobera. Els experts vinculats al projecte, però, recorden que els eriçons són uns animals tranquils i pacífics molt habituats al soroll i a les persones. Animen la ciutadania a admirar-los, però aconsellen no agafar-los ni perseguir-los per evitar estressar-los.

Si el veus, li fas una foto amb el mòbil i el deixes tranquil”
Sergi Garcia, associació Galanthus

Gràcies a la marcació que es fa dels animals, els experts saben que actualment ja hi ha colònies d’eriçons a diverses zones de la ciutat com la Sagrera, Sant Andreu, Horta, Mundet, Montbau, Collblanc i ara també a Montjuïc, on es calcula que ja hi ha uns 200 exemplars.