balanç pluges

L’episodi de pluges de les darreres hores, associat a la borrasca Armand a penes s’ha fet notar a Barcelona, on amb prou feines s’han arribat a mullar els carrers. La pluja, en canvi, ha caigut de forma força més notable a Ponent i sobretot a la cara sud dels Pirineus, on l’efecte palanca de les muntanyes n’ha implicat registres notables.

Més de 100 litres en algunes raconades de la cara sud pirinenca

Tal com sol ser habitual en situacions del sud-oest, la cara sud dels Pirineus Occidentals ha estat la més beneficiada per les precipitacions.

El flux d’aire procedent del sud i del sud-oest, impulsat per la borrasca atlàntica, ha remuntat les muntanyes. Això ha afavorit la presència de nuvolades i precipitacions continuades en zones ben exposades de la cara sud dels Pirineus Occidentals.

Aquest ha estat el cas, per exemple, d’alguns indrets del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A l‘estany de Saburó, per exemple, s’han totalitzat fins a 117 litres per metre quadrat. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, també s’han recollit 98 litres a Espot (cota 2.519 m), 64 a la Bonaigua (2.266 m) o 54 litres per metre quadrat al llac Redon (2.247 m).

La precipitació ha estat més minsa com més cap a llevant, sobretot cap als Pirineus Orientals, així com al fons d’algunes valls. En aquest sentit cal destacar els 53 litres del Pont de Suert, 41 litres recollits al Port del Comte, 35 a la cara nord del Cadí, 30 a Gisclareny, 23 a Malniu (Meranges) o 17 litres per metre quadrat a la Seu d’Urgell.

Poc efecte a rius i embassaments dels Pirineus Occidentals

Malgrat que la precipitació ha estat notable en algunes capçaleres de rius i torrents pirinencs, el caràcter irregular i local de la pluja, sumat al baix nivell dels aqüífers, ha fet que en general no s’hagi traduït en un augment important del cabal dels rius i, per tant, dels pantans.

La Noguera Pallaresa ha notat pocs canvis pel que fa al volum d’aigua a l’aforament de Collegats. El Segre tampoc no ha notat cap increment de cabal apreciable, si més no pel que fa a les dades de l’aforament d’Isòvol (la Cerdanya).

Evolució del cabal de la Noguera Pallaresa a Collegats (font: SAIH EBRO)

Hi ha hagut excepcions, com en el cas de la Noguera Ribagorçana, la qual portava un cabal de 22 metres cúbics per segon al seu pas pel Pont de Suert divendres a mig matí (dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre). Durant la nit havia assolit un màxim de fins a 55 m3/s, un cabal notable.

Evolució del cabal de la Noguera Ribagorçana al Pont de Suert (font: SAIH EBRO)

Els rius i embassaments de les conques internes ni se n’han assabentat

Tot i que a les capçaleres del Cardener i del Llobregat s’han recollit entre 20 i 40 litres, la pluja tampoc s’ha traduït en un increment apreciable del cabal de rius i embassaments.

L’aforament de l’Agència Catalana de l’Aigua del riu Llobregat de Guardiola de Berguedà només ha detectat un lleuger increment del cabal del riu. Un augment totalment insuficient per tal de contribuir a fer variar el nivell del pantà de la Baells, el qual es troba actualment només al 34 % de la seva capacitat.

La situació ha estat molt similar en el cas del Cardener i d’altres rius dels Pirineus Orientals com el Ter o el Fluvià.

Les reserves dels pantans de les conques internes i els de la conca de l’Ebre estan actualment al 35 % de la seva capacitat.

Variació del cabal del Llobregat a Guardiola de Llobregat. Font: ACA

Sense pluja a la vista

La pluja ha regat boscos i sembrats del nord i Ponent, però ha estat insuficient en general en el cas de rius i aqüífers.

Convindrien diverses situacions de precipitació general i abundant per tal de capgirar l’escenari de sequera que viu actualment Catalunya. Un panorama que de moment ni s’olora als models de previsió a mitjà i llarg termini.