L’hivern no ha dit encara l’última paraula. La suavitat de Setmana Santa va ser passatgera i hem entrat en un altre període d’ambient fred, més propi del febrer o el març que de l’abril.

Divendres, el dia clau

Tots els models confirmen ja que un embossament d’aire fred potent arribarà aquest divendres, especialment durant la tarda i el vespre i la matinada de dissabte.

Així veu el model ICON-DWD la bossa d’aire fred per la matinada de dissabte. Font: Meteociel

Després de creuar França, la bossa d’aire fred (amb fins a -30/-31 ºC) a 5.500 m travessarà els Pirineus i els mapes indiquen que anirà a parar just a Catalunya, en una configuració que recorda molt més a l’hivern que no pas a la primavera.

Les calamarsades i pedregades podran aparèixer en molts indrets del territori.

Enrenou meteorològic, sobretot a l’interior

Els mapes confirmen una tarda de divendres molt inestable, amb xàfecs, tempestes, calamarsades i neu a cotes relativament baixes.

Amb totes les reserves d’un pronòstic que es presenta complicat i encara amb matisos, seria especialment el Prepirineu, la Catalunya Central, altiplà central i conca d’Osona les que podrien veure neu.

La cota de neu que podria arribar a quedar al voltant dels 800 m, o fins i tot puntualment per sota allà on la precipitació es pugui fer més persistent i especialment entre la tarda i la nit, quan ja haurà arribat la massa d’aire fred.

Calamarsades potents i calabruix en algunes zones de l’interior on no hi nevi, puntualment amb tempestes que podrien ser intenses.

A Barcelona, només una mica de pluja

Els mapes apunten també a fred i inestabilitat per a divendres entre la tarda i la nit a Barcelona i l’àrea metropolitana, en un episodi que s’allargarà també dissabte.

Divendres hivernal i amb una mica de pluja, tot i que poca i concentrada bàsicament al vespre i nit.

A Barcelona no nevarà ni tan sols a Collserola, tot i que indrets més enlairats com el Montseny, la Mola o Montserrat sí que podrien quedar lleugerament enfarinats.

Dissabte tindrem encara un ambient hivernal i inestable, amb alguns ruixats que podrien caure també a Barcelona, puntualment amb calamarsa.

Ja ho deia la Candelera. L’hivern és viu i, ara com ara, l’estiu sembla més lluny que mai: els mapes no indiquen calorades com a mínim en els propers 7-10 dies.