El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi per alta pol·lució per partícules en suspensió a 40 municipis metropolitans, inclosa Barcelona. Aquest dimarts el govern ja va activar un avís preventiu per episodi d’alta contaminació a Barcelona.

L’alta contaminació es deu als anomenats PM10. Són partícules sòlides, com ara la pols que arriba del Sàhara, o el sutge provinent, sobretot, dels motors dièsel. Segons el Departament de Territori, l’augment de la mobilitat, pel Mobile World Congress, hi ha tingut molt a veure. El potent anticicló que ens afecta impedeix, a causa de les altes pressions, que les partícules es dispersin.

Respirar aquestes partícules, alerten els metges, pot provocar problemes respiratoris greus i escurça l’esperança de vida. Una investigació de l’hospital del Mar ha permès determinar que fa créixer en un 20 % la probabilitat de patir un ictus.

Sense restriccions de trànsit

Malgrat haver entrat en fase d’episodi no hi ha restriccions de trànsit. Aquestes mesures només s’apliquen quan l’alerta és per alta presència d’òxids de nitrogen a l’atmosfera i no de partícules en suspensió.

L’Ajuntament ja va anunciar ahir que posava en marxa mesures per millorar la qualitat de l’aire, com reduir les obres que generin pols. El govern recomana anar a peu o en bicicleta o bé prioritzar el transport públic. La Generalitat també recomana moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries o cardiovasculars.

Crítiques a l’acció de l’administració

Entitats com Ecologistes en Acció consideren insuficients les mesures que s’activen en els casos d’episodis de contaminació per partícules. També l’investigador del CSIC Xavier Querol que ahir, al programa ‘bàsics’ va recordar que incomplim els valors mitjans anuals d’òxids de nitrogen marcats per Europa. Per això, va afegir la zona de baixes emissions, que entrarà en vigor de manera permanent el 2020, arriba tard.