Sortida de sol des de l'Observatori Fabra aquest setembre de 2020. Foto: Alfons Puertas

El fred gairebé hivernal dels darrers dies té les hores comptades. L’episodi de temperatura baixa ha estat de primera categoria per a les dates en les quals ens trobem: convé recordar que a l’Observatori Fabra els 7,1 ºC anotats el 15 d’octubre van suposar el registre és fred, en una primera quinzena del mes, des del 7 d’octubre del 1996 (6,4 ºC en aquella ocasió).

En conjunt, i fins ara, l’octubre ha estat més fred del que tocaria, gairebé 1 ºC per sota la mitjana, un fet quasi inèdit tenint present el comportament gairebé estiuenc d’alguns octubres recents.

Canvi de partó a partir de dimarts

L’ambient de jaqueta s’acaba. La causa en serà l’aproximació d’una borrasca atlàntica, batejada amb el nom Barbara i que a partir de dimarts farà incidir vents de component sud —molt més càlids— a tots els nivells.

La temperatura a la capa de 850 hPa (1.500 metres d’altura) passarà de valors a l’entorn dels 5 ºC d’aquest cap de setmana, a registres pròxims als 15 ºC entre dimecres i dijous.

L’ascens de la temperatura es farà notar sobretot de nit, no tant als migdies a causa de la major presència de nuvolositat. A Barcelona es preveuen una mínima d’entre 18 i 20 graus a mitjan setmana i fins divendres, i una màxima que oscil·larà entre els 23 i 24 graus.

Wxcharts.com
Mapa isobàric i de precipitació per a dijous, 22 d’octubre. Font: Wxcharts.com (model ECMWF)

Pluja a ponent i als Pirineu, poca a Barcelona

Els núvols aniran a més a partir de dilluns a causa de l’increment d’humitat i l’aproximació d’alguns sistemes frontals. La pluja podria fer acte de presència a partir de dimecres, sobretot a l’oest del país i al Pirineu Occidental. Dijous sembla, ara per ara, que seria el dia amb més estones de paraigua en el conjunt del país, sobretot a la cara sud del Pirineu Occidental, on s’esperen registres abundants. Al litoral central i a Barcelona la pluja no passaria de feble i intermitent.

La cota de neu es dispararà a l’alça, cap a 2.600 o 2.800 m, un fet que implicarà la fusió quasi total per sota els 2.500 m de la neu que ha caigut els darrers dies.

Els mapes insinuen que el temps es podria mantenir encara força canviant i inestable de cara al cap de setmana vinent i que la temperatura tendirà a baixar gradualment i s’acostarà a registres una mica més habituals per a les dates.

La temperatura podria tornar a normalitzar-se d’aquí a una setmana. Alguns models anuncien fred més intens a la darreria del mes d’octubre, així com un repunt de la inestabilitat.

meteograma
Evolució de la temperatura a la capa de 1.500 m. En blanc, la mitjana dels diversos models; en vermell, la temperatura normal a aquesta altura. A sota, la precipitació. Font: Wetterzentrale.de