fred gfs purissima barcelona neu Catalunya Pirieus
Mapa de superfície i d'altura previst per a diumenge 8 de desembre. Font: Wetterzentrale/ GFS

La tardor climàtica ja és història, enguany ha passat sense pena ni glòria pel que fa al fred tant a Barcelona i el litoral com a les cotes altes del Pirineu on només cap al 12 de novembre van registrar valors clarament negatius.

Els mapes a mitjà termini comencen a insinuar una possible entrada d’aire fred a una setmana vista a partir del dia de la Puríssima. Es tractaria de la primera injecció d’aire fred hivernal de la temporada, que arribaria unes setmanes més tard del que és habitual.

Convé tenir present, sigui com sigui, que el grau d’incertesa encara és elevat ara mateix i que caldrà anar-ho seguint al llarg de la setmana.

Setmana d’alts i baixos pel que fa al termòmetre abans de l’arribada del fred

Després dels xàfecs de la costa Brava i l’Alt Maresme d’aquesta matinada, s’espera un retorn de la fresca. A més a més, la nit de dimarts a dimecres podria tornar a ploure, en aquest cas més probable a la costa central, Barcelona inclosa.

Entre dijous i dissabte l’anticicló de les Açores tornarà a afectar de ple Catalunya. Les altes pressions estabilitzaran l’atmosfera i facilitaran que torni a pujar la temperatura. L’ascens el notaran sobretot a cotes altes i mitjanes les muntanyes, on tornarà a imposar-se la inversió tèrmica, però també a la costa, on les màximes tornaran a buscar fàcilment els 18 ºC.

El meteograma de Barcelona (línia negra, gràfic inferior) reflecteix l’ascens de la temperatura a la capa de 1.500 m (850 hPa) durant la segona meitat de la setmana vinent. Més endavant, a partir del 8 o 9 de desembre, s’aprecia un clar i brusc descens de la temperatura, que quedarà molt per sota de la mitjana (línia vermella).

El canvi de temps arribaria per la Puríssima

Els mapes del temps a dia d’avui anuncien l’aprofundiment i desplaçament de l’anticicló cap a l’Atlàntic, una posició que permetria l’entrada d’aire fred de procedència inicialment polar cap a Catalunya i l’est de la península Ibèrica i, més tard, la possible formació d’una borrasca entre el golf de Lleó i el golf de Gènova que podria afavorir l’arribada d’aire fred continental.

L’entrada dels vents del nord i del nord-oest anirien associats inicialment a la presència de precipitacions al Pirineu, en grau més alt a prop de la cara nord.

Els escenaris estan oberts a hores d’ara i la incertesa és molt notable, sobretot en el cas de les precipitacions. El mapa inferior de previsió per conjunts mostra la posició de les borrasques en altura i l’aire fred segons les diverses sortides (“ensembles”) del model GFS per a diumenge, 8 de desembre. La incertesa és gran, ja que les línies no són coincidents entre “ensembles”, tot i que en conjunt sí que insinuen força bé una llengua freda que s’estén de nord cap a sud, des d’Escandinàvia fins al sud de França.

Comparteix a: