L’arribada del desembre ens durà una potentíssima descàrrega d’aire fred d’origen àrtic. L’ambient hivernal serà el protagonista de bona part de la primera quinzena del mes de desembre.

Dimecres, primera entrada de fred

El primer canvi de temps de la setmana arriba aquest dimecres, amb una primera entrada d’aire fred. El descens de la temperatura serà especialment notable entre el vespre i la nit, un cop hagi marxat el sol.

 

Les temperatures iniciaran un descens, més notable dimecres

El plat fort, a partir de divendres

El temps ens podrà donar un petit descans dijous, amb clarianes i una recuperació lleu de la temperatura, però de només un dia.

A hores d’ara,  hi ha unanimitat en una descàrrega d’aire fred d’origen àrtic que ens arribarà a partir de divendres.

La descàrrega d’aire fred arrencarà de l’Àrtic. Font: wetterzentrale

La massa d’aire serà de procedència àrtica i atlàntica. Es tracta d’un tipus de masses d’aire que acostumen a deixar grans precipitacions (i grans nevades) al litoral Cantàbric i bona part del nord peninsular, però que a casa nostra ens acostumen a deixar més vent que pluja i, això sí, un ambient fred.

la massa d’aire fred arrencarà directament de l’Àrtic. Font: NOAA

Encara queda poc clar com ens podrà afectar pel que fa a les precipitacions, però es tracta d’una descàrrega d’aire fred molt important a capes mitjanes i altes de la troposfera, cosa que pot donar lloc que (si hi ha pluja), la cota de neu es pugui desplomar a cotes força baixes.

Evidentment, falten encara molts dies i caldrà perfilar el grau d’afectació que tindrà a casa nostra però els mapes indiquen que l’hivern arriba i arriba per quedar-se, potser una bona temporada. Molts models indiquen temperatures per sota de la mitjana durant bona part de la primera quinzena del mes de desembre. Veurem si enguany tenim un desembre congelat…o no.