Només quatre dels 53 entorns escolars de Barcelona mesurats en un estudi d’Ecologistes en Acció, en el marc de la campanya “Clean cities”, compleixen la nova normativa actual de qualitat de l’aire, i el 93 %, és a dir, 49 centres educatius, incompleix aquests límits legals. A més, cap no es manté entre els límits establerts per l’OMS per considerar-se bona qualitat de l’aire. Els entorns escolars de l’Eixample són els que en surten més mal parats. L’estudi s’ha fet amb la col·laboració de la Revolta Escolar i particulars.
L’Eixample, el punt negre de les escoles
La majoria dels entorns escolars més contaminats es troben a l’Eixample, amb nivells de N0 que superen els límits que marca la legislació vigent.
- Escola Concepció (la Dreta de l’Eixample)
- Institut Escola Eixample (la Dreta de l’Eixample)
- Escola 9 Graons (la Dreta de l’Eixample)
- Escola Teresianes Ganduxer (Sarrià – Sant Gervasi)
- Escola Bressol Nemomarlin (Sant Gervasi – Galvany)
- Escola Jesuïtes de Casp (la Dreta de l’Eixample)
- Escola Joan Miró (la Nova Esquerra de l’Eixample)
- Institut Ernest Lluch (la Nova Esquerra de l’Eixample)
- Escola els Llorers (la Nova Esquerra de l’Eixample)
- Escola Carlit (la Dreta de l’Eixample)
- Escola Auró (la Nova Esquerra de l’Eixample)
Pràcticament totes les escoles amb més pol·lució es troben en les anomenades autopistes urbanes o carrers molt propers, com són el carrer d’Aragó, la Gran Via, la ronda del General Mitre, l’avinguda del Paral·lel i els carrers de València, Rosselló i Provença.
Als autors de l’estudi els preocupa, que a més, a Barcelona quatre centres han superat el valor legal vigent, de 40 μg/m³, el doble de la normativa recent aprovada i pendent d’entrar en vigor. Un fet que consideren especialment greu i pel qual la justícia europea ja va condemnar l’Estat l’any 2022 per incomplir aquests valors a Barcelona.
Enduriment de la normativa
La nova normativa aprovada de pol·lució de l’aire entrarà en vigor el 2030 i marca un límit de 20 µg/m³ de NO2. Es tracta de la Directiva (UE) 2024/2881 del Parlament Europeu i del Consell Europeu, del 23 d’octubre del 2024. La normativa que encara està vigent estableix, en canvi, el doble de límit anual legal de pol·lució: 40 µg/m³ de NO2. D’altra banda, l’Organització i Mundial de la Salut (OMS) requereix un màxim de per considerar bona qualitat de l’aire.
La mostra s’ha fet mitjançant la instal·lació de tubs de captació de NO2 davant de les escoles que han estat exposats tres setmanes, del 4 al 25 de novembre. Més d’un centenar de persones voluntàries d’AFA, personal mèdic i les entitats esmentades han participat en la instal·lació i recollida de les mostres.