La Plataforma pel Decreixement del Port i l’Aeroport de Barcelona, juntament amb l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic i la Xarxa d’Organitzacions i Entitats en Lluita per la Justícia Climàtica, exigeix una aturada “immediata” del trànsit de creuers a Barcelona. Entre d’altres, denuncien la contaminació atmosfèrica i acústica que produeix.

Les entitats insisteixen que, davant la crisi ambiental i energètica actual, “els obstacles legals i contractuals no poden ser excusa per suprimir aquesta activitat”. Ho han dit en un comunicat després que dimarts, 11 d’octubre, la regidora d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, expliqués la complexitat d’arribar a una limitació de creuers “perquè requereix l’entesa entre Estat, Generalitat, Ajuntament i Port”. En aquest sentit, el govern d’Ada Colau fa temps que demana la limitació a l’arribada de creuers.

Tres companyies de creuers que operen a Barcelona, de les més contaminants
Un estudi de l’associació mediambiental Nabu situa MSC, Costa Cruceros i Royal Caribbean entre les navilieres que prenen menys mesures per cuidar el medi ambient

Les entitats asseguren que iniciaran un procés de reflexió i treball “per construir un moviment social ampli de lluita contra els creuers, que forci les administracions a un canvi radical de rumb“.

Demandes sobre l’activitat creuerista

A més, durant la reunió amb la regidora, les entitats també van fer arribar les seves demandes respecte a l’activitat dels creuers a la ciutat. Entre d’altres, demanen que es defineixi un pla de reducció de l’activitat dels creuers a la ciutat fins que s’eliminin del tot l’any 2025. També reclamen l’aturada immediata de la construcció al moll Adossat de dues terminals de creuers i la reconversió del sector turístic de la ciutat, a través d’una mobilitat més sostenible.