enfarinada-abril-Montseny

La situació meteorològica ha vingut marcada per l’arribada d’un embossament d’aire fred molt potent a les capes altes atmosfèriques amb valors de fins a -35 ºC al nucli a 5.500 metres d’alçària.

Mapa geopotencial en altura la matinada d’aquest dissabte 17 d’abril (ICON meteociel)

Aquest despenjament de la borrasca freda en altura s’ha produït per la configuració sinòptica a nivell europeu, marcada per un potent anticicló entre les Illes Britàniques i la península escandinava i un centre de baixes pressions al mediterrani central. Entremig, s’ha gestat un passadís “perfecte” perquè l’aire fred pogués moure’s i arribar fins a Catalunya.

Mapa isobàric i geopotencial en alçada dissabte 17 d’abril a les 6 h (GFS Wetterzentrale)

Aquesta gran bossa freda en altura ha vingut determinada també per un despenjament del corrent en jet fins a les nostres latituds, amb una branca descendent amb vents del nord nord-oest a la península Ibèrica, i una branca ascendent amb vents del sud-oest al nord d’Àfrica, entre Algèria, Tunísia i Líbia.

Mapa de vent a 500 hPa dissabte 17 d’abril matinada (GFS Wetterzentrale)

A banda de la configuració sinòptica en altura, també cal destacar les condicions locals i la “radiografia” a capes baixes troposfèriques. Ahir a la tarda teníem una situació de convergència de vents al prelitoral, Catalunya Central i Prepirineu. Per una banda, vents del nord-oest en altura i capes mitges, i per altra, vents d’origen marítim (del sud-est) que entraven des del mar i xocaven precisament en aquests indrets. A més, aquests vents a capes baixes han aportat la humitat necessària per fer funcionar aquesta maquinària convectiva de ruixats i tempestes.

Velocitat i direcció del vent en superfície divendres 16 d’abril a la tarda (Meteocat)

El resultat de la combinació entre l’embossament d’aire fred, la convergència de vents en superfície i l’efecte palanca de les muntanyes del prelitoral i el Prepirineu van originar la formació de ruixats i xàfecs, amb una cota de neu que va baixar en alguns casos cap als 600/700 metres.

Si us hi fixeu, el moviment dels ruixats i xàfecs tenia una direcció nord-oest (NW) a sud-est (SE), perquè es regeixen pel dinamisme de vents en altura, és a dir, el flux o el corrent a capes altes marca el camí que seguiran les precipitacions, independentment dels vents que hi hagi a capes mitges i baixes. En aquest cas, a capes altes teníem vents del nord-oest: un corrent associat a la part davantera de la bossa freda.

S’han produït nevades al Berguedà, Lluçanès, Montseny, Moianès, Guilleries-Collsacabra, Sistema Transversal, Sant Llorenç del Munt i la Mola o Montserrat amb cotes d’entre els 700 i 800 metres. En general han estat enfarinades de ben poc gruix, tot i que a Muntanyola, a Osona, s’han acumulat 8 cms i a la cota 1.500 del Montseny, fins a quatre dits.